Читај ми!

Две деценије без Фредија

На данашњи дан пре 20 година, преминуо је Фреди Меркјури, легендарни певач британске рок групе „Квин“.

Фронтмен групе „Квин" (Queen) Фреди Меркјури умро је, на данашњи дан, пре 20 година, али су, и после две деценије, и он и његова група популарни готово као и на врхунцу славе.

Легендарни британски рокери, који ове године славе 40 година постојања, су међу најпродаванијим музичарима на свету, а највише албума продали су током две деценије после Меркјуријеве смрти.

Гитариста Брајан Меј и бубњар Роџер Тејлор и даље су у послу, а Меркјуријеве песме попут Bohemian Rhapsody и Don't Stop Me Now сматрају се данас класицима.

Британски лист „Индипендент" навео је да певачева смрт „делује као мали застој у његовој каријери".

Од смрти, Меркјуријев утицај је растао, а нове генерације уметника попут Лејди Гаге, Робија Вилијамса и група „Фу фајтерс" (Foo Fighters) и „Мјузе" (Muse) га наводе као главног учитеља.

Рођен као Фарук Булсара 5. септембра 1946. године у породици Парси Индуса, Меркјури је живео на Занзибару и школовао се у интернату у Индији. Као стидљиви тинејџер допутовао је са породицом у Лондон, бежећи од револуције у Занзибару 1964.

Преминуо је у Лондону 24. новембра 1991. године, у 45. Неколико година био је ХИВ позитиван и умро је од бронхитиса који је био последица АИДС-а.

Остаће запамћен по карактеристичним наступима уживо, опчињавајућем вокалу и хитовима попут We Are The Champions, Killer Queen, Crazy Little Thing Called Love.

Мјузикл "We Will Rock You" који је покренут 2002. године и даље пуни позориште у Лондону, а недавно је био и на турнеји по свету, од Аустралије и Јужне Африке до Јапана, Европе и Лас Вегаса.

Интересовање за Меркјурија је толико да Саша Барон Коен, творац „Бората" ради на пројекту о певачу. Филм ће се фокусирати на године око концерта „Лајв ејд" (Live Aid) 1985.

„Иако физички није овде, његово присуство је снажније него икада", Меј је навео у свом блогу поводом Меркјуријевог 65 рођендана 5. септембра.

„Увек ће бити отелотворење савршеног фронтмена - свеприсутни канал комуникације између бенда и публике", навео је Меј. „Он је прождирао живот и славио сваки минут. И, као комета, оставио је сјајан траг који ће блистати за генерације које долазе".

Меркјури је, у саопштењу које је објавио дан пред смрт, потврдио да има АИДС. У року од 24 часа пао је у кому и преминуо. Своју болест трпео је у приватности и никада се јавно није жалио или јадоковао због ње.

Будући да је био једна од најпознатијих жртава сиде, његова смрт усмерила је пажњу јавности на вирус и помогла у уклањању стигме са болести која је харала јужном Африком.

Живео пуним плућима 

У интервјуу који је дао 1987. године Меркјури је рекао новинару Дејвиду Вигу да се не боји да ће постати усамљен 70-годишњак.

„Живео сам живот пуним плућима и није ме брига ни да умрем сутра. Заиста сам све урадио", рекао је тада.

Најпознатија Меркјуријева слика је у костиму који је носио на турнеји 1986. године, са песницом подигнутом у вис. Та поза овековечена је у виду споменика, подигнутог у месту Монтре на швајцарској обали Женевског језера.

Његове колеге из бенда успеле су, после његове смрти, да мукотрпним радом продуцирају праве снимке од делова вокала које је болесни Меркјури певао 1991. године у тренуцима када је имао снаге. Када више није могао да снима, Меркјури је престао да узима лекове. Албум "Made In Heaven" објављен 1995. године један је од бестселера групе.

Одлазак Меркјурија жестоко је погодио и његове колеге из бенда. Меј, коме је тада умро и отац и коме се брак распао, патио је од депресије и према сопственом признању размишљао је о самоубиству.

Попут Меја, Тејлор је током 1990-их продуцирао два соло албума али није успео да побегне од заоставштине групе.

Басиста Џон Дикон повукао се из јавности 1997. године иако подржава даљи рад Меја и Тејлора.

Покретање рок представе "We Wil Rock You" била је коцка која се исплатила привукавши нове обожаваоце групи. Више од 13 милиона људи широм света видело је мјузикл, укључујући 5,5 милиона у лондонском позоришту „Доминион".

У плану је и наставак, са песмама којих нема у мјузиклу, иако оригинална представа и даље пуни позоришта.

Група „Квин" вратила се на турнеју 2005. године када су се удружили са некадашњим певачем групе "Free" Полом Роџерсом.

Њихова сарадња испунила је арене и довела до новог студијског албума "The Cosmos Rocks" (2008) али је убрзо потом Роџерс одлучио да се врати соло каријери.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару