Читај ми!

Четири концерта за крај Џез фестивала

Концертима водећег афричког џез музичара Чака Лоа, словеначког саксофонисте Игора Лумперта, америчког гитаристе Елиота Шарпа и аустријског саксофонисте Харија Сокала, вечерас се у Дому омладине завршава 27. Београдски џез фестивал.

Овогодишње 27. издање Београдског џез фестивала отворено је 27. октобра у Центру „Сава" концертом славног америчког гитаристе Пата Метенија и његовог трија, а затвориће га чак четири концерта за једно фестивалско вече.

Афрички џез музичар Чак Ло, словеначки уметник млађе генерације саксофониста Игор Лумперт, амерички гитариста Елиот Шарп и аустријски саксофониста Хари Сокал наступиће вечерас у Дому омладине.

Завршница Фестивала почиње у ДОБ у 19,30 часова концертом Лоа, једног од највећих афричких музичара дисидената, врхунског певача и текстописца, гитаристе, перкусионисте и бубњара који у својим атрактивним наступима спаја утицаје западне и централне Африке са елементима акустичног панка, кубанске и фламенко музике.

Како су у најави истакли организатори београдске џез смотре, Ло је уметник различит од било ког другог музичара, а томе не доприноси само његов атрактиван изглед са дугим „дредовима" и живописном одећом која га, на први поглед, свакако чини јединственим.

Други концерт завршне вечери одржаће водећи словеначки уметник млађе генерације, саксофониста Игор Лумперт, који у својој музици комбинује џез, панк, источноевропске ритмове и необоп.

Следи концерт америчког гитаристе, продуцента и композитора Елиота Шарпа, једног од централних фигура њујоршке авангардне и експерименталне сцене крајем 20. века. На репертоару ће бити жанровски различита музика почев од блуза, џеза, савремене оркестарске музике, композиција за филм, до техно и екперименталне музике са компјутерима и математичким моделима.

Аустријски саксофониста Хари Сокал, један од највећих европских следбеника Џона Колтреа, дугогодишњи члан „Бечког арт оркестра" и квинтета „Арт фармера", добитник награде Ханс Колер за најбољег аустријског џез музичара 2005. године, затвориће 27. београдску џез причу насловљену „И ти си џез".

Атрактиван слоган београдске смотре џез звука означава јединство фестивала и публике, то јест својеврсно одавање почасти публици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару