Читај ми!

Концерт џез легенде на 80. рођендан

Доајен нашег џеза Душко Гојковић обележиће 80. рођендан концертом са Биг бендом РТС-а, у оквиру Београдског џез фестивала. У току 60-годишње каријере снимио је више од 200 плоча, и наступао са музичарима попут Мајлса Дејвиса, Дизија Гилеспија и других.

Душко Гојковић, доајен нашег џеза, вечерас ће са Биг бендом РТС-а одржати концерт у оквиру Београдског џез фестивала. О његовим наступима говоримо само у суперлативима, а вечерашњи концерт којим Душко Гојковић обележава 80. рођендан ипак ће бити посебан.

Када неко у 80. години редовно држи концерте, компонује, снима, не преостаје да се каже ништа друго, него да је реч о легенди - нашег и светског џеза - Душку Гојковићу чије име и стваралачки опус и пре свега умеће свирања трубе изазивају дивљење и поштовање широм света.

Више од 200 плоча и каријера испуњена наступима са најзначајнијим џез оркестрима и музичарима попут Чета Бејкера, Стена Геца, Џерија Малигена, Мајлса Дејвиса, Дизија Гилеспија и, наравно, Биг бенда РТС-а.

„Задовољство је да дођеш у Београд и да свираш са оркестром где си ти почео пре 60 година", каже Гојковић.

Иако се постава нашег Биг Бенда сасвим изменила од оног пре 60 година, музичари су одушевљени због новог сусрета са Душком Гојковићем за кога тврде да му је џез у крви.

„То нема више везе са годинама. Значи човек је предат томе цео свој живот", додаје саксофониста Биг бенда РТС-а Љубиша Паунић.

И док већина његових вршњака игра шах и таблић у парку, Душко Гојковић размишља о новим џез темама.

„Мене је интересовало само да ја могу да свирам џез и то је врло једноставна филозофија, али није једноставно да се истраје на том путу - то је доста компликовано."

Упорност и апсолутна посвећеност учинили су да ипак буде могуће и да и у 80. години, Душко Гојковић остане наш вечити младић са трубом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару