Читај ми!

Почео 27. Београдски џез фестивал

Концертом највеће звезде џез гитаре Пета Метинија у Центру „Сава“ отворен је 27. Београдски џез фестивал. Пред публиком у Дому омладине до недеље ће се смењивати домаће и стране звезде попут Душка Гојковића, Стефана Боланија, Питера Кинга, који наступају вечерас.

Одличан концерт који је синоћ у великој дворани Центра „Сава" одржао „Пет Метини трио" означио је почетак 27. Београдског џез фестивала, који се наставља у Дому омладине до 30. октобра.

Фестивал су званично отворили амбасадор Португалије Каетано Луиш Пекуито де Алемида Сампајо и легендарни диригент „Биг бенда" Радио-телевизије Србије Војислав Бубиша Симић.

Многобројну публику прве вечери Фестивала одушевили су 57-годишњи амерички чаробњак на гитари, контрабасиста Ларy Гренадир и бубњар Бил Стјуарт.

Популарност је тешко измерити, а инвентивност, практично немогуће. Метини се сврстава међу најпопуларније џезере данашњице, а тешко је замислити да га неко у инвентивности превазилази.

Према речима уметничког директора Фестивала Војислава Пантића, и публика и организатори управо су овако нешто желели и ишчекивали протеклих месеци.

„Ово смо желели свих ових месеци чекајући да се отвори Београдски џез фестивал, управо концертом Метинија, концертом трија са којим није 10 година радио и очигледно је пун жара и жеље да са њима свира лепу музику", истакао је Пантић.

Добитник чак 18 Греми награда, Метини је представио избор композиција из свог богатог опуса, од првог албума Bright Size Life из 1976. године, до најновијег What It's All About.

„Први пут сам га чуо 1982. или 1983. године у хали 'Пинки' у Земуну. То је за мене био шок, поготово што је био 'Пет Метини бенд'. Звук сам доживео као да се спустио летећи тањир. Као млад музичар био сам потпуно фасциниран", описао је џез музичар Владимир Маричић додајући да је један од разлога што је почео да се професионално бави музиком био и тај концерт.

Аплаузима после сваке нумере, па и током њих, публика је „зарадила" два биса.

Уз изванредно извођење, светлосни ефекти и декор - огромне биљке у саксијама - оплеменили су сцену па је све изгледало као да се концерт одржава на неком егзотичном месту.

Све што је било потребно да се овај концерт претвори у савршен музички доживљај било је ту, па чак и одлично озвучење, које је, показало се, ипак могуће и у овој дворани, не баш омиљеној међу љубитељима квалитетног звука.

Сви наредни концерти Београдског џез фестивала одржаваће се у Дому омладине, а централни догађај друге вечери је наступ прослављеног трубача и композитора Душка Гојковића.

На концерту 80-годишњег кантаутора са „Биг бендом" РТС-а гост ће бити британски алт саксофониста Питер Кинг.

Гојковић, који већ деценијама живи и ради у Немачкој, чест је и увек радо виђен гост Београдског џез фестивала.

Вечерашњи концерт је распродат, па ће бити репризиран сутра увече, такође, у Великој сали Дома омладине.

У реновираној установи културе вечерас ће пре Гојковића, наступити српски „Мајамисити трио".

Касно увече у сали „Американа" концерт ће одржати нова џез звезда, италијански пијаниста Стефано Болани, а иза поноћи европско џез откриће 2010. године - међународни трио „Фронезис".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару