Читај ми!

И ти си џез

Љубитељи џез звука знаће да је почео четвородневни празник за уши када се на бину у Центру „Сава“ попне амерички џез гитариста и композитор Пат Метини. Београдски џез фестивал, који се одржава од 27. до 30. октобра, 27. пут ће окупити звезде џез сцене.

Београдски џез фестивал ове јесени отвара амерички џез гитариста и композитор Пат Метини који ће са својим триом наступити у четвртак увече у Центру „Сава".

Како је потврђено на конференцији за новинаре, на 27. издању Фестивала наступиће звезде џез музике Душко Гојковић, Стефано Болани, Чарлс Лојд, Кристина Бранко, Елиот Шарп и други.

После концерта Пета Метинија и његовог триа који ће наступити у Центру „Сава", првог фестивалског дана у Дому омладине од 22.30 наступиће и Анат Форт дуо и Јоаким Кун трио "Chalaba".

Уметнички директор Фестивала Војислав Пантић истакао је да је једна од тема Фестивала представљање европског „џез пијанизма", а у пратећем програму биће расправе о будућности музичког правца којем је посвећена манифестација.

Према Пантићевим речима у пратећем програму учествују и двојица најпознатијих џез новинара Британац Боб Вир (Jazz Journall) и Американац Томас Конрад (Jazz Thimes).

Чланица Градског већа Весна Марјановић рекла је да за Град Београд џез фестивал представља манифестацију од посебног значаја још од педесетих година 20. века.

„Чини се да је то некад био много више случај него што је данас, а то је само зато што у медијима тај правац музике, као и неки други правци, још довољно заступљен. Наша џез сцена је још врло жива и сваке године имамо нове таленте", навела је Весна Марјановић и подсетила да Београд сваке године додељује стипендије за  школовање младих џез музичара на Универзитету „Беркли" и додала да је очигледно да је тај музички правац саставни део српске престонице. 

Према њеним речима, Џез фестивал ове године има посебан значај јер ће један од највећих домаћих џез музичара Душко Гојковић прославити рођендан на концерту, заједно са публиком. 

Гојковић је рекао да ће посетиоци чути и његове композиције, и стандардне евергрин џез мелодије у његовом аранжману.

„Програм садржи мејн стрим, би-бап, баладе, блуз, све што спада у џез и мислим да ће бити интеренсантно, поготово што имамо и једног врсног солисту - Питера Кинга који је из Лондона дошао да са нама свира", рекао је Гојковић.

Душко Гојковић и Биг Бенд РТС-а наступиће другог дана Фестивала у Великој сали Дома омладине у 20.30.

За Београдски џез фестивал је дато 16 милиона динара, од чега је девет милиона динара обезбедио Град Београд, а остало су донације партнера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару