Читај ми!

Јесењи концерт Звонка Богдана

Традиционално „путовање кроз прошлост Паноније“ у Центру „Сава“, Звонко Богдан је ове године заказао Београђанима за 24. новембар. Улазнице за концерт коштају 1.200, 1.500, 1.800 и 2.000 динара.

Краљ панонске шансоне Звонко Богдан приредиће у четвртак, 24. новембра, традиционални јесењи концерт у Центру „Сава", где ће са својим верним тамбурашима засвирати београдској публици евергрин песме какве су Хеј, салаши на северу Бачке, Када падне први снег, Кад сам био млађан ловац ја, Ко те има тај те нема...

„Већ неколико јесени састајем се са Београђанима у Центру 'Сава' у коме нас греје добра песма, уз чију помоћ путујемо те вечери кроз прошлост Паноније. И тада, бар мало, старије подсетимо, а млађима покажемо какав је дух владао некад бројним боемским местима у Београду", каже Звонко Богдан.

Сомборац Богдан, дошавши шездесетих година у Београд да студира глуму, случајно је почео певачку каријеру покушавајући да заради за школовање наступима у „Униону". Овде је наставио да пева следеће три деценије.

Богату дискографску каријеру почео је певајући уз тамбураше народне и староградске песме. Са чувеним тамбурашким оркестром Јанике Балажа снимио је албум „Бисери народне музике" (1973), на коме је и његова песма Хеј, салаши на северу Бачке.

Богдан је певач али и аутор, а неке његове песме одавно се сматрају традиционалима, попут поменуте Хеј, салаши на северу Бачке, а ту су и Већ одавно спремам свог мркова, Говори се да ме вараш, Крај језера једна кућа мала...

„Нисам склон великим диванима, све што хоћу да кажем, то урадим кроз стих и песму. Годинама се бавим сакупљањем изворних народних и староградских песама и романси, мађарских и са целог нашег говорног подручја Војводине и Паноније", каже Богдан.

Са доласком новог столећа занимљив обрт у Богдановој каријери десио се 2003. године са песмом Ко те има тај те нема аутора Банета Крстића вође „Гаравог сокака", која изненађујуће постаје велики хит.

„Песма Ко те има, тај те нема изванредно се уклопила у тематику песама које изводим, а уз Крстићеву дозволу уз мале корекције мелодије, имала је прилике да уђе у све домове и, што је још важније, у срца и ухо младих људи", примећује Звонко Богдан.

Прошле године, Богдан је освежио репертоар са још једним потенцијалним класиком – снимио је песму Вратиће се роде коју су Момчило Бајагић и Саша Лошић написали за популарну истоимену серију.

„Данас је јако тешко направити нову песму која ће бити примамљива и која ће имати у себи истиниту причу. Чим поменете равницу на један интересантан начин Од Баната према Срему ниско облаци, то већ даје једну слику. Мени је било интересантно да ту Лошину и Бајагину спознају Војводине прихватим и на тамбурашки начин обрадим", истиче Звонко Богдан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару