Читај ми!

Британски магазин НМЕ o Eгзиту 2022: Спектакуларно издање, јединствена атмосфера и духовно искуство

Чувени британски магазин НМЕ (New Musical Express) одушевљено је извештавао о сваком дану ЕГЗИТ фестивала, оцењујући овогодишње издање као „спектакуларно“.

Наступ Калвина Харис овај светски познати магазин је описао као „мега журку на Петроварадинској тврђави", извођење Ника Кејва као „духовно искуство", мтс Данце Арену назвао „величанственом", додајући да је „у Еxитов распон стејџева могуће поверовати тек када то видите својим очима".

„Осим наступа Келвина Хариса Иггy Азалеа и армије европских елитних ДЈ-ева и продуцената који су испунили десетине бина, фестивал је угостио велике извођаче из читавог музичког спектра: Nick Cave & The Bad Seeds, Sepultura i Napalm Death су само неки од њих", наводи се у једном од пет НМЕ извештаја са фестивала.

„Ово је место где су све врсте музике добродошле, а људи позвани да се окупе и уживају у јединству", поентира.

НМЕ је одао признање и нашој Констракти, за коју је навео да „заузима исти простор на сцени" као два мегахедлајнера Келвин Харис и Ник Кејв, те да „она то заслужује". Дом ЕXИТ фестивала, Петроварадинску тврђаву, НМЕ (New Musical Express) описује као „место необичне лепоте".

Магазин је истакао и наступе извођача као што су Masked Wolf, Marky Ramone, The Undertones, Honey Dijon, ANNA i Sama' Abdulhadi, Konstrakta, Coach Party i BĘÃTFÓØT.

„Ако постоји нешто што можемо да научимо од ЕXИТ фестивала, то је да је ово место где су добродошли сви музички жанрови. И не само добродошли, већ и третирани са једнаком пажњом, што резултира јединственом фестивалском атмосфером. Браво", утисак је који НМЕ носи након четири дана проведена на фестивалу.

Аутор НМЕ Макс Пилеј је посебно описао атмосферу на наступу Кевина Хариса: „Десетине хиљада људи се окупљају на Главној бини, са светлећим штапићима и наруквицама. Један мега-хит за другим, а Еxитова публика сваки прихвата са још већим одушевљењем него претходни, док Харрис ‘нехајно' избацује рефрен за рефреном својих пријатеља са А-листе, од Риханне, преко Дуа Липе, до Сема Смита. Важно је запамтити да ово није само мејнстрим листа песама у неком ноћном клубу, већ допринос једног човека култури".

Кроз НМЕ у свет су отишли и утисци са концерта Ника Кејва и његових The Bad Seeds, који је описан као „незаборавно емотивно ослобађање".

„Трагедије које су задесиле Ника последњих година су добро познате али, ако ништа друго, то је само појачало емотивни утицај његове појаве на сцени. Више од два сата држао је публику на Еxиту под заносном чаролијом, уз наступ који је ишао од нежне интроспекције до експлозија радости. Цаве се креће по сцени као да је Месија. Када посегне у гомилу, људи пружају руке за њим као да примају поклон", наводи Макс Пилеј.

Оцењено је и да „Еxитов приступ букингу до данас заслужује признање јер је дао тако значајну платформу бендовима као што је Сепултура", док за наступ Маркy Рамонеа кажу како је доказао „да је исконски дух панка жив и здрав".

Наступ Хонеy Дијон у 02:30 на мтс Денс Арени за НМЕ је био „савршено темпиран", а, како кажу, „тренуци вртоглаве еуфорије су прожимали читав сет". „Дијон са лакоћом прелази са класичног диско стила на хyперпоп. Публика одговара њеном изазову и одржава ниво енергије све време, у ишчекивању правца у којем ће сет даље ићи", додају.

НМЕ у неколико наврата истиче и No Sleep стејџ, његов, како наводе, „прикладан назив", и бину у облику сове, смештене између два стрма зида Тврђаве. Шетњу од Фусион стејџа до Главне бине Маx Пиллеy описује као „путовање између две галаксије".

„Толика је разноликост онога што ЕXИТ фестивал пружа да чак и та кратка шетња укључује пролазак поред бина са којих се чују тецхно, реге и панк", додаје.

Аутор НМЕ закључује да се „испоставило да је слоган фестивала ‘Заједно. (За)Увек!' тачан". 

Почетком ове године НМЕ је номиновао ЕXИТ за најбољи фестивал на свету у оквиру БандЛаб НМЕ награда, чиме се српска манифестација нашла у избору 10 светских, међу којима су Reading & Leeds, Fuji Rock i Wireless. ЕXИТ се тако нашао и међу најзначајнијим светским именима из музичке индустрије, као што су Лана Дел Реy, Билие Ејлиш, Викенд, Манескин, БТС, Лил Нас X, Таyлор Свифт, Лиам Галагер, који су такође били номиновани у различитим категоријама.

Британски магазиNME један је од најугледнијих светских медија, с традицијом дугом чак 70 година, током којих је покривао теме из области музике, филма и културе.

понедељак, 08. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару