Читај ми!

Није лако доћи до победе на Евросонгу – ко најдуже чека да први пут подигне трофеј

У Ротердаму се одржава велико финале „Песме Евровизије“. Многе земље би вечерас могле да поправе свој резултат и додају још један евровизијски трофеј у витрине, али осам земаља које се такмиче у финалу има прилику да након завршнице највећег музичког спектакла у Европи буде први пут проглашено за победника.

Малта 

Након победе Португала 2017. године, Малта је постала земља са најдужим евровизијским стажом без победе. Острвска земља је дебитовала на такмичењу 1971. године, али се након лоших резултата повукла са такмичења већ 1975. године.

Малтежани поново учествују од такмичења у Риму 1991. године и од тада ниједном нису пропустили највећу музичку смотру у Европи.

Два пута је Малта била надомак победе - 2002. и 2005. године, а имају и исти број бронзаних одличја која су заслужили у Малмеу 1992. и Бирмингему 1998. године.

Ако је за утеху, представници Малте на „Дечјој песми Евровизије“ су много успешнији – забележили су чак две победе, а једну од тих победа донела управо Дестини, овогодишња представница на великом Евросонгу.

Кипар

Од 1981. године, када је Кипар први пут био део „Евросонга“, становници острва у источном Медитерану чекају на победу.

За разлику од Малте, Кипар је ретко пропуштао да учествује на Песми Евровизије - кипарске песме се нису чуле само 1988. у Даблин и 2001. и 2014. године, оба пута у Копенхагену.

Кипар је најближи победи био у Лисабону 2018. године, када је грчка певачица Елени Фуреира успела да заузме друго место.

Исланд

На победу од 1986. године чека Исланд, када су се први пут песмом представили Европи у норвешком Бергену.

Од тада је "ледена земља" бележила и успоне и падове на „Евросонгу“ – били су на последњем месту 1989. и 2001. године, а на корак од победе 1999. и 2009, када је Јохана чак успела и да победи у свом полуфиналу.

Ове године наступају у специфичним околностима. Цела делегација Исланда налази се у изолацији, пошто је један члан бенда "Дади ог гагнамагнид" заражен коронавирусом, па ћемо вечерас гледати наступ са једне од њихових проба у Ротердаму.

Литванија

Од такмичења у Даблину 1994. године, Литванија покушава да дође до победе на „Евросонгу“. Једина је балтичка земља која није победила, пошто је то пошло за руком Естонији (2001) и Летонији (2002).

Ипак, нису увек ни учествовали. Након дебија, када су заузели последње место без иједног поена, Литванци су се повукли са такмичења до 1998. године, а прескочили су и такмичења 2000. и 2003. године.

Најбољи пласман остварили су 2006. године, када су литвански представници заузели шесто место. Тада су били самоуверени, пошто је група "LT United" наступила са песмом We Are The Winners, алудирајући на победу.

Албанија

Први пут су се песме из Албаније чуле на „Песми Евровизије“ у Истанбулу 2004. године, на до тада највећем такмичењу, када је уведено полуфинално вече.

Албанија од свог дебија никад није пропуштала прилику да своје песме представи на највећем музичком спектаклу.

Најбољи пласман Албаније забележен је у Бакуу 2012. године, када је Рона Нишлију заузела пето место.

Молдавија

„Песма Евровизије“ у Кијеву 2005. године била је прва за Молдавију, коју смо од тад гледали сваке године.

Молдавци нису одустајали од такмичења чак ни када су били последњи у полуфиналу 2014. године.

Највећи успех забележили су 2017. у граду у којем су дебитовали. Тада је Молдавија освојила треће место.

Бугарска

Још једна земља за коју је кијевски „Евросонг“ 2005. био први је Бугарска.

За разлику од Молдавије, представници Бугарске нису такмичили 2014. и 2015. године, али последњих година бележе високе пласмане.

И за Бугарску је најуспешније било такмичење у Кијеву 2017. године – Кристијан Костов кући се вратио са сребрном медаљом.

Сан Марино

Најмања земља која се такмичи на „Песми Евровизије“ дебитовала је у Београду 2008. године.

Ипак, престоница Србије им није остала у лепом сећању, пошто су били последњи у полуфиналу, па су чак и одустали од учешћа 2009. и 2010. године.

Од такмичења у Диселдорфу 2011. године, када за њих певала овогодишња представница Сенит, Сан Марино не одустаје.

Међутим, изгледа да на „Евросонгу“ величина јесте важна, пошто су, осим ове године, успели да буду у финалу само 2014. и 2019. године, а најбољи пласман им је 19. место.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару