Почетак краја једне ере рокенрола

После смрти музичких великана попут Дејвида Боувија, Леонарда Коена и Принса, 2016. година остаће упамћена по почетку краја једне утицајне ере светског рокенрола.

Уметници су до смрти стварили и нудили захтевну музику, која ће остати релевантна за садашње и будуће музичке генерације, оценила је агенција Франс прес.

Дејвид Боуви, Британац са хиљаду уметничких лица, преминуо је од рака у јануару, два дана после изласка његовог албума Black Star с примесама џеза.

Леонaрд Коен је преминуо почетком новембра, три недеље пошто се албум You Want It Darker нашао у продавницама.

Принс, најмлађи међу поменутим покојним уметницима, имао је концерт недељу дана пре изненадне смрти крајем априла од прекомерне дозе лекова против болова.

Свет рокенрола је изгубио неколико чланова једне генерације који су били први на сцени деценијама.

Тео Катефорис, професор историје и музичке културе на америчком Универзитету Сиракјуз, оценио је да су ти музички великани, сваки на свој начин, симболи једне епохе.

„Њихова смрт нас наводи на размишљање о томе какве су музичке каријере биле у њихово време. Они су радили независно и поседовали своју аутономију. То сад делује необично за неког новог уметника, који жели одмах да буде присутан на друштевним мрежама и у континуираној медијској пажњи“, објаснио је Катефорис.

Према његовим речима, преминули музичари су стално освежавали и обнављали своју музику преиспитујући сопствене таленте и спајајући на свој начин друге утицаје.

Катефорис је рекао да ће 2016. година остати упамћена и по другој промени у ери рокенрола, а то је додела Нобелове награде за књижевност музичару Бобу Дилану.

Уметник није отишао у Шведску по награду која симболично представља улазак рокенрола у највише институционалне сфере, али је био на калифорнијском фестивалу "Desert Trip" у пустињи, на концерту који слави рок музику.

Том фестивалу присуствовали су и други музички дивови - Мик Џегер, Пол Макартни, Нил Јанг, један од оснивача култног „Пинк флојда“ Роџер Вотерс, као и певач групе „Ху“ Роџер Долтри.

Више од 60 година после „експлозије“ рокенрола као музичког жанра, сада је време да се одржи постојаност те музичке баштине како би остала у колективном сећању, закључио је професор Катефорис.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару