Диригент „Вива вокса“ за РТС: Позивамо наше људе у Аустрији да гласају за нас!

Хор „Вива вокс“ из Србије пласирао се у полуфинале тамичења за хорове и музичке саставе у продукцији аустријског Јавног сервиса ОРФ. Хор из Земуна добио је максимални број гласова жирија. О утисцима из Беча, очекивањима од даљег такмичења, за РТС открива диригент Јасмина Лорин.

Пут музичког успеха за хор „Вива вокс“ почео је у Београду, а сада нови успех у другој српској престионици, како многи зову Беч. Јасмина Лорин открива како је дошло до тога буду један од два учесника ван немачког говорног подручја.

„Позив је стигао мејлом сасвим случајно, из организационог тима овог фестивала у Аустрији. Било је људи који су се заинтересовали нашим клиповима на Јутјубу и то првенствено са 'Рамштајновом' песмом Du Hast“.

Лоринова истиче да је било врло занимљиво како је жири реаговао на хор и како су се споразумевали, с обзиром на то да већина чланова „Вива вокса“ не говори немачки.

„Троје од четворо чланова жирија је на крају устало и скандирало одушевљено – оно што су приказали у емисији није било све што су нам изговорили. То су стварно били хвалоспеви, тако да нисмо могли ни да верујемо. То је било на енглеском, а онда следи комуникација предвиђена на немачком. Питали су да ли неко од нас зна немачки. На срећу, једна девојка, наш певач, Вања, живела је дуго у Немачкој и фантастично говори тај језик, тако да је она била наш ПР и разговарала је са жиријем. Слатко су се смејали разговарајући, и ми смо се иза смејали, не разумевши ниједну реч“.

Као подршку свакако рачунају и на велику српску дијаспору у Аустрији.

„Од почетка се јесмо надали да можемо да прођемо даље али увек постоји вероватноћа да ће бити много бољих састава, но ето, ми прођосмо у полуфинале, које је 11. новембра. Рачунамо на наше људе у Аустрији и позивамо их да гласају за нас“, каже Јасмина.

„За сваки наступ у свакој фази се спрема једна нова песма, тако да и ми то чинимо, једну песму из нашег стандардног репертоара“, објашњава Лоринова како се спремају за полуфинале, додајући да због пропозиција такмичења неће открити која је песма у питању.

Јасмина каже да обично шта им се дешавало они желе, планирају и надају се: „Али, мислимо, ко зна, вероватно до тога неће доћи. Све досад нам се обистинило, тако да можда ће бити и финале“.

Након турнеја у многим европским земљама, Кини, САД, откривања од стране америчких сајтова за музику, следеће за београдски хор је ширење репертоара свакако, али и ширење дестинација.

Следећи изазов „Вива вокса“ је у Беч, у финалу такмичења, закључује Лоринова.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару