Почиње трећи међународни „Белгрејд сакспиријенс“

За четири дана, у оквиру „Белгрејд сакспиријенс“, у шеснаест концерата београдској публици ће се својим умећем представити врхунски саксофонисти из Француске, Италије, Америке Аустрије, Русије и Србије и на спектакуларан начин представити различите могућности овог инструмента и музиком нас водити у различите периоде и стилове.

„Белгрејд сакспиријенс“ окупља широку публику, љубитеље џез и класичне музике, љубитеље саксофона, саксофонисте, композиторе и све музичаре и омогућава им да чују врхунске концерте, науче нешто ново о саксофону, присуствују премијерном извођењу домаћих музичких дела за саксофон, добро се забаве, размене искуства и остваре контакт са истакнутим светским музичарима.

Фестивал су и ове године значајно подржали Министарство културе и информисања Републике Србије и Секретаријат за културу града Београда, као и хотел „Радисон блу“, и „Кока-Кола хеленик“. Ове године обележавамо и Јубилеј - 170 година од патентирања саксофона у Паризу 1846. године, уз значајну подршку СОКОЈ-а, на Фестивалу ће бити премијерно изведено ново дело за саксофон и гудачки оркестар које је компоновала наша истакнута композиторка Јована Стефановић.

Од 6. до 9. октобра у оквиру „Белгрејд сакспиријенс“ наступиће велика имена позната широм света: Батист Ербан, Никола Арсенијевић (Француска), „Дуо Алиада“ (Аустрија), Никита Зимин (Русија), Милански квартет саксофона (Италија), Дерек Браун (САД), „Трио Либремента“, Милан Савић, Лука Игњатовић, Угљеша Новаковић, Кристијан Млачак у различитим саставима и Гудачки оркестар који предводи Тијана Милошевић уз дириговање Александра Седлара (Србија).

Сва четири дана предвиђени су и поподневни концерти за најмлађу публику и њихове родитеље „Упознајте господина саксофона“ и то на отвореном испред Дома омладине и „Миксер хауса“, на Цветном тргу и на платоу испред хотела „Радисон Блу“, када ће наступити Дечији оркестар саксофона и представити овај инструмент у гласном и веселом стилу.

Сваке вечери током фестивала од 22 часа забава са звуцима саксофона се наставља „Концертима у клубу“ где ће се одржавати наступи наших истакнутих саксофониста са својим саставима у програму „Вандо џем сешн“ и „Селмер најт“ са учесницима фестивала.

Едукативни садржаји „Белгрејд сакспиријенс“ подразумевају: мајсторске курсеве који ће се одржавати сваког дана од 9 часова у Културном центру Београда. Курсеве ће држати гости професори из иностранства, а моћи ће активно да похађају наши ученици, студенти и професори саксофона, док ће за остале заинтересоване бити омогућено пасивно учествовање.

Такође, у овом простору ће бити организован и мали сајам саксофона где ће своје производе представити: „Вандорен и Селмер“, који су значајно подржали фестивал, као и „Легере“, „Џоди џез“ и други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару