Бубњари из подножја планине Фуџи гостују у Београду

Познати по енергичним перформансима и композицијама које изводе на традиционалним таико бубњевима, чланови чувене јапанске групе „Ондекоза“ наступиће у Коларчевој задужбини 26. септембра у 19.30 часова a улаз ће бити бесплатан.

За несвакидашње наступе бубњара „Ондекоза“ пре свега је заслужна филозофија Согакурон којом се воде, која налаже да су трчање и музика једно јер одражавају драматичност и енергичност живота.

Чланови „Ондекозе“ због тога живе заједно у подножју планине Фуџи и свакога јутра трче по 10 километара, а маратони често претходе и њиховим наступима. Највећу пажњу изазвале су њихове маратонске турнеје, организоване у Кини и САД, током којих су бубњари трчали од града до града, у неким случајевима чак излазећи на бину директно по завршетку трке.

„Ондекоза“ је настала 1969. године на јапанском острву Садо, где је оснивач Ден Тагајасу окупио групу младих ентузијаста спремних да следе његове идеале. Након тога, популарност „Ондекозе“ и таико бубњева ширила се по Јапану и остатку света, због чега је та група у великој мери заслужна за постављање темеља за таико као сценску уметност.

Чланови „Ондекозе“ су у сталној потрази за новим облицима изражавања коришћењем таико бубњева, свирајући до границе својих физичких могућности. Током 2008. године, група је покренула нови пројекат назван „Музика и ритмови“ у оквиру којег користи низ изражајних средстава како би промовисала слободу изражавања и неограничене могућности које она доноси.

У сусрет педесетогодишњици постојања, „Ондекоза“ бубњари су 2015. године започели турнеју у оквиру које ће обићи и Србију, Хрватску, Босну и Херцеговину и Словенију. Обилазак региона омогућио је „Јапан тобако интернешнл“ (ЈТИ), компанија која као највећи корпоративни промотер јапанске културе и традиције сваке године представља домаћој публици јапанске уметнике у сарадњи са Амбасадом Јапана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи