Буџет Београдског џез фестивала највећи у последње две деценије

На Београдском џез фестивалу, који ће под слоганом „Планета џез“ бити одржан од 26. до 30. октобра наступиће 22 састава са свих меридијана, од Бразила до Израела, а први пут после много времена два велика концерта биће одржана у Центру „Сава“.

Градски менаџер Горан Весић најављује најозбиљнији џез фестивал од његове обнове – 2005. године. Прецизирао је да је буџет фестивала ове године око 200.000 евра, што је наjвећи буџет за више од две деценије, подсећајући да је буџет фестивала био око 50.000 евра пре три године.

„Сваке године као Скупштина града и Министарство културе све више улажемо у овај фестивал анимирајући спонзоре. Показаћемо да град много улаже у фестивал, јер желимо да сваке године буде све успешнији“, рекао је Весић.

Београдски џез фестивал је део туристичке понуде града и то је, према Весићевим речима, најбољи џез фестивал у региону, па се очекује већи број љубитеља џеза из окружења.

Како је рекао, у Београд ће доћи више десетина страних новинара, као и нека угледна имена која пишу о џезу, па ће престоница Србије бити промовисана у специјализованим музичким часописима.

„Ово је велика промоција и лепа порука из Београда и сасвим сигурно ће ово повећати туристичку понуду. А што фестивал буде квалитетнији, имаћемо више туриста који долазе због тога“, рекао је Весић.

Посебно му је драго што је велики број младих који долазе на џез, а то су истиче, приметили странци, поготово новинари.

„Џез није музика коју слушају млади, то је обично музика средњих генерација, али Србија је мало другачија и то показују и Београд и Ниш, па велики број младих слуша џез и то је за нас велики капитал“, рекао је Весић.

Програмски менаџер фестивала Драган Амброзић каже да Београдски џез фестивал окупља најбоље из савременог џеза и представља пресек онога што је најквалитетније у џезу.

Највећи број музичара наступиће традиционално у Дому омладине, а 27. октобра љубитељи џеза у „Центру“ Сава моћи ће да слушају израелски „Авишаи Коен трио“, планетарне џез звезде, једно од највећих имена београдског фестивала.

Са њим ће исте вечери наступити једно од највећих имена фламенко џеза из Шпаније, „Антонио Серано квинтет“, који је нашој публици познат по музици за неколико Алмодоварових филмова, а који је, како истиче Амброзић, виртуоз на усној хармоници, што је врло необично.

Дан касније на том месту публици ће се предствити Џек Де Џонет, чувени бубњар који је по први пут у Србији, и Дејв Холанд, један од најлегендарнијих џез басиста, који је пре месец дана је постао део Куће славних џеза.

Према речима Амброзића, ове године је једна од “подтема” латино музика, коју ће дочарати извођачи из Бразила, са Кубе, из Португалије, Шпаније, али и Италије и Француске.

За то је, каже, резервисан термин од 19.30 сати, док ће од 20 сати наступити мужичари из Норвешке, Шведске, Данске и по први пут са Исланда, који ће представити скандинавски џез.

„У Европи је препознат квалитет нашег рада. Ми се трудимо да са овим буџетом доведемо врхунски квалитет, један смо од три – четири велика међународна музичка догађаја у Београду и то је наша одговорност“, закључио је Амброзић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи