Читај ми!

Џоан Баез у Дому синдиката

Америчка фолк легенда Џоан Баез, која приводи своју велику светску турнеју крају, вечерас наступа у великој сали Дома синдиката, са почетком у 20 часова.

Чувена певачица Џоан Баез одржаће вечерас концерт у великој сали Дома синдиката у оквиру своје европске турнеје.

Џоан Баез је протеклих пет година била заузетија но икад откад је 2008-2009. обележила 50. годишњицу свог легендарног наступа 1958. у прослављеном „Клубу 47“ у Кембриџу и дебитовања на Њупорт фестивалу 1959. године.

Поред многобројних турнеја по Америци и иностранству, недавно је њена дебитантска плоча Вангард из 1960. уврштена у „Греми Дом славних“, а уручена јој је награда за изузетно инспиративан рад на пољу глобалне борбе за људска права на прослави 50. годишњице рада „Амнести интернешенела“ 2012. године.

Остала музичко чудо чији је утицај немерљив – марширала је у првим редовима покрета за људска права са Мартином Лутером Кингом, певала у Ханоју током рата у Вијетнаму, инспирисала је Вацлава Хавела у његовој борби за Чешку републику, певала је на првој турнеји „Амнести интернешенела“ и недавно је стајала поред Нелсона Менделе кад је свет славио његов 90. рођендан у лондонском Хајд парку.

Имала је значајну улогу у покрету за право слободе говора, стајала је раме уз раме са Цезаром Чавезом, организовала је демонстрације против рата у Вијетнаму, а онда је 40 година касније поздравила храброст „Дикси чикс“ које су протестовале против рата у Ираку.

Њени први албуми донели су мноштво традиционалних балада које су уврштене у рок свакодневицу, пре него што је без трунке сујете представила Боба Дилана свету 1963, чиме је започела традицију обостраног менторског рада која се и данас наставља.

Забављали су се четири године (мада је он прво био заинтересован за њену сестру Мими). Посветила му је најмање три песме - To Bobby, Diamond and Rust и Winds of The Old Days.

Џоан је Боба пратила 1965. на његовој турнеји по Енглеској, а турнеја и крах њихове везе овековечени су у чувеном документарцу Не осврћи се.

Баезова се 1968. удала за антиратног активисту Дејвида Хариса и са њим добила сина Гебријела (бави се израдом инструмената). Брак се распао 1973. Касније је била у вези са оснивачем „Епла“ Стивом Џобсом, али је одбила да се уда за њега иако ју је неколико пута просио.

Последњи албум Дан после сутра објавила је 2008. Ова рођена Њујорчанка данас живи у Вудсајду (Калифорнија), у кући са двориштем. На високом храсту иза куће направила је колибу како би била близу природи, у којој проводи време у медитацији и писању.

Међу бројним признањима, добила је и награду за животно дело, највеће признање које додељује Америчка академија за дискографску уметност (2007).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи