Читај ми!

Пет година без Мајкла

Краља попа Мајкла Џексона нема већ пет година, али је и даље присутан захваљујући холограмима, новом, постхумном албуму, спектаклима у његову част, парницама око наслеђа и банковном рачуну који се непрестано увећава.

Да и не спомињемо бројне фанове широм света који су одлучни да одрже живу успомену на свог идола путем блогова, специјалних најава и дешавања.

Мајкл Џексон је преминуо 25. јуна 2009. године у 50. години живота од прекомерне дозе анестетика пропофола.

У данима који су претходили трагичном исходу, припремао се за велики повратак на музичку сцену након дуже паузе.

Спремао се за серију концерата у Лондону. Лекар Конрад Мари, који је певачу дао фаталну дозу пропофола, осуђен је у новембру 2011. године за убиство из нехата на четири године затвора и у међувремену је пуштен на слободу.

Један од комерцијално најуспешнијих и најутицајнијих забављача свих времена, Џексон је својим доприносом музици, плесу, али и моди, био једна од значајнијих фигура у популарној култури.

Соло каријеру започео је 1971. године након дебија на професионалној сцени 1964. године као водећи и најмлађи члан групе „Џексон фајв“, да би почетком 1980-их постао доминантан на поп сцени.

Његов албум Thriller из 1982. године најпродаванији је албум свих времена.

Популаризовао је неколико комплексних плесачких техника као што је „месечев ход“. Такође је најзаслужнији за преображај музичких спотова (Beat It, Billie Jean, Thriller), а био је и инспирација бројним поп, рок, ритам и блуз и хип-хоп извођачима.

Два пута је уврштен у „Рокенрол кућу славних“, а током каријере је освојио 15 Греми награда и 26 америчких музичких награда, и продао преко 750 милиона албума широм света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи