Читај ми!

„Лајбах“ звиждуком одувао Београд!

Београђани су још једном одушевљени отишли са наступа словеначке групе „Лајбах“. Иако је избор нумера из раних фаза бенда био одличан, концерт у ДОБ-у обележио је звиждук из сингла "The Whistleblowers".

Култни словеначки бенд „Лајбах“ наступио је у испуњеној Великој дворани Дома омладине Београда, где је стигао у оквиру турнеје поводом актуелног албума Spectre, својеврсног политичког манифеста у уметничком облику.

Концерт је красио интересантан одабир нумера из раних фаза и био је дословно подељен у две целине, уз за „Лајбах“ уобичајену ефектну и адекватну видео-пратњу, из песме у песму током целе вечери.

Прво је нови албум представљен у целости, почев од актуелног сингла Eurovision, пригодно најављеног цитатом чувене теме-шпице ове манифестације. "Eureope is falling apart", грмео је састав из Трбовља, а у публици су се чуле потврде те тезе.

Кључна ставка првог дела, па можда и целог концерта, је оно што се чуло тридесетак минута касније. Уводни сингл The Whistleblowers, кроз неодољиво заразну, наизглед безбрижну и лепршаву мелодију проткану звиждуком, говори о нимало безбрижним и лепршавим стварима, о хероизму неких нових Прометеја слободе.

„Звиждук“ се експресно катапултирао у најзначајније песме састава који увелико троши четврту деценију активног рада.

Сместио се, између ударних нових песама, остаткa албума Spectre: Walk With Me, Americana, We Are Millions And Millions Are One, Eat Liver!, Bossanova, Koran и, пред паузу, No History и Resistance Is Futile.

Најупечатљивији утисак концерта је све битнија улога клавијатуристкиње и певачице Мине Шпилар. То се видело и по позицији на бини.

Некад иза, око бубњева, сада је дама богатог гласовног спектра по питању емоција сасвим напред и у центру, због чега је фронтмен Милан Фрас померен у страну. Блистала је у неким нумерама сама за микрофоном, а негде у дуетској варијанти.

Бенд се у другом делу, очекивано, ослонио на старе ствари, али је избегао класичан „бест оф“ одабир за листу. Изостале су овога пута чувене обраде попут Across the Universe, The Final Countdown...

Нашло се, међутим, места за неке друге песме попут Ballad of a Thin Man Боба Дилана којег је публика видела и на видео-биму, или, рецимо, на отварању биса Love on the Beat из репертоара Сержа Генсбура.

Пошто је уследила Tanz Mit Laibach разиграна публика је очекивала да ће са „Лајбахом“ дочекати нови дан. Уследила је, међутим, још само Das Spiel ist aus.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи