Читај ми!

Концертни спектакли у 2011. години

Српска публика била је у прилици да присуствује многим музичким спектаклима у 2011. години - Стинг, Ванеса Меј, Ејми Вајнхаус, Жан-Мишел Жар, Сантана, Шаде, "Hurts", "Judas Priest", Тереза Кесовија, Дино Мерлин само су некa од познатих имена која су својим гостовањима у Београду оставила трага.

Музички спектакли у Београдској арени, Центру „Сава", Ушћу и Доњем граду Београдске тврђаве најупечатљивији су догађаји у концертној сезони 2011. године.

Неколико десетина хиљада људи у Доњем граду Београдске тврђаве сигурно ће памтити последњи наступ Ејми Вајнхаус, 18. јуна, који је требало да буде почетак европске турнеје, али је њен менаџмент отказао остале концерте. Ејми је 23. јула пронађена мртва у свом стану.

Почетком године, тачније 23. јануара, после две деценије, велика звезда бивше Југославије, хрватска певачица Тереза Кесовија запевала је у српској престоници Пријатељи стари, гдје сте и била поздрављена дугим, громогласним аплаузом и узвицима одушевљења, после чега је, дирнута, са сузама у очима, наставила да ниже своје хитове Сунчане фонтане, Свирај ми свирај, Старе љубави, Њежне струне мандолине, Заборави ако можеш, Још се срце уморило није, Ноно, Ноно...

Пажњу медија и публике у земљи и региону заокупио је и долазак Дина Мерлина у Београд. И док су на интернету писане петиције да се концерт откаже, сарајевски певач је за само неколико дана распродао први концерт, а убрзо и још два.

Његове наступе у српској престоници, поред одличне атмосфере, обележиле су појачане мере обезбеђења и велике гужве на улазима због детаљног претреса и ригорозне контроле.

Први пут у Београду наступила је атрактивна колумбијска звезда Шакира, која је Београђане одушевила више својим плесом него гласом.

После 27 година каријере, концерт у Србији одржала је Шаде, која важи за један од најинтересантнијих вокала светске сцене, а љубитељи гитарског звука одушевљено су дочекали Слеша, једног од најбољих и најтраженијих гитариста последњих 30 година.

Београд је поново угостио Карлоса Сантану, Џоа Кокера, Брајана Ферија, а пионир електронског звука Жан-Мишел Жар овога пута је, инспирисан Београдском ареном, приредио јединствен аудио-визуелни доживљај са својим аналогним инструментима и компликованим системом ласера.

Стинг је, након великог концерта са групом "Police" на Ушћу пре три године и интимног наступа у Центру „Сава" са Едином Карамазовим 2009, своје обожаваоце у Србији одушевио пројектом "Symphonicity", у оквиру којег је у пратњи домаћег оркестра „Камерата Сербика" извео своје највеће хитове у аранжманима за симфонијски оркестар.

Британски хеви метал бенд "Judas Priest" одржао је концерт у Београдској арени у оквиру опроштајне турнеје "Epitaph World Tour" заједно са групом "Whitesnake". Два врло утицајна бенда приредила су са предгрупама петочасовни концерт, што је и најзначајнији догађај метал музике у 2011. години.

Љубитељи електронске музике памтиће наступе пионира електро денса Фетбој Слима и групе "Faithless", а највећа ди-џеј журка године била је "Sensation - The Ocean White", која се организује једном годишње у одабраним светским метрополама и први пут у овом делу Европе.

Повратак некада популарног немачког бенда "Guano Apes" на музичку сцену није изазвао велику пажњу српске публике, али је зато било приметно интересовање за манчестерски електро-поп дуо "Hurts", који је, захваљујући интернету, готово преко ноћи освојио публику широм света.

Посебан доживљај било је гостовање виолинисткиње Ванесе Меј, која изводи јединствен спој класичне и техно музике, а остаће упамћен и "a capella" концерт домаћег хора „Вива Вокс" - младих, талентованих извођача који певају обраде популарних поп и рок композиција.

Група „Галија" обележила је 35 година постојања концертима у Центру „Сава", док је Здравко Чолић окупио око 100.000 људи на Ушћу.

Домаћа музичка сцена ове године остала је без Милана Делчића Делче (1960-2011) и Љубише Стојановића Луиса (1952-2011).

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару