Никити Михалкову патријарх Порфирије уручио орден Светог Саве

Патријарх Српске православне цркве Порфирије уручио је на Великој сцени Народног позориште у Београду орден Светог Саве првог степена руском редитељу и глумцу Никити Михалкову.

Цермонија уручења Ордена уприличена је у недељу увече након изођења драме „12“ театра „Михалков“.

„Посебна особеност руске културе и уметности уопште јесте да се бави питањем смисла човековог живота, а то је такође и особина Вашег стваралаштва кроз које српски човек препознаје једног од највећих уметника и стваралаца на пољу филмске и сценске уметности и то не само у Русији него и у читавом свету уопште“, навео је патријарх Порфирије.

Михалкову је орден Светог Саве уручен у знак признања за „немерљив допринос представљању православног етоса и културе у светским оквирима, а посебно за братску помоћ и састрадалну љубав свагда пројављивану према Српској Православној Цркви и њеном верном народу“.

Патријарх Порфирије је истакао да је предлог за одликовање Михалкова покренуо његов претходник Иринеј.

Никита Михалков је нагласио да Орден за њега представља „неочекивану радост“.

„Када човек ради за награде никад их није довољно. Постоји икона Мајке Божје Неочекивана радост. Данас се поклањам тој икони за ову неочекивану радост. Не сматрам да сам стварно достојан ове велике награде, али сам убеђен да је био у праву руски филозоф Василије Розанов када је рекао: 'Човек без вере ми није занимљив'. Рођени смо да будемо занимљиви зато што верујемо. Хвала“, рекао је прослављени редитељ.

понедељак, 28. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи