Никита Михалков приредио врхунски позоришни чин у Народном позоришту

На великој сцени Народног позоришта у Београду игра се представа „12“ у режији реномираног уметника Никите Михалкова, коју потписује и као коаутор текста, заједно са браћом Пресњаков, али и као глумац. Прво извођење представе завршено је стајаћим овацијама. Вечерас после извођења, Никити Михалкову ће патријарх српски Порфирије уручити орден Светог Саве.

Врхунски позоришни чин у Београду су приредили филмски и позоришни виртуоз Никита Михалков и театар који је основао у Москви. Представа, рађена по сценарију филма '12' који је награђен специјалним Златним лавом у Венецији, преиспитује фрагилност правде, слободе, истине.

У средишту приче је човек спреман да пресуди другом човеку. Међутим, када се сети какве су све неправде њему нанете онда промени мишљење.

Какви су ваши главни јунаци?

„То су исти они који седе у гледалишту. По мом мишљењу то је универзална представа, јер и онај ко седи у директорској ложи и онај који седи на галерији, може добити оно што жели. Заправо је о томе колико је човек спреман да утроши своје време, своја средства, своју снагу на другог човека. Важно је колико је човек спреман да говори истину, а још важније колико је спреман да слуша истину“, каже Никита Михалков.

Пред дванаесторицом поротника из различитих друштвених слојева је одлука да ли ће чеченског младића осумњиченог за убиство свог старатеља, руског војника, прогласити кривим или невиним. Докази су против њега, али не и истина.

На сцени, глумци свих генерација и велики Николај Бурљајев. Глуме нема. То је живот. Иако пун поткупљивости, злостављања, нетрпељивости, спасава га човек.

„Ако се не надамо да није све изгубљено, онда ће заиста све бити изгубљено. То је општи принцип руске уметности, та катарза књижевности, поезије и позоришта. Туга и очај су смртни грехови“, напомиње Михалков.

Представа 12 премијерно је одиграна 2021. у Бољшом театру. Публика у Народном позоришту у Београду ју је дочекала и испратила на ногама.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи