Нова поставка у Галерији Матице српске – допала се и Макрону

У Новом Саду у Галерији Матице српске је поводом 177 година постојања ове установе културе, отворена нова стална поставка која се ослања на ревизију колекције, заузимајући другачији приступ, прилагођен пубилици и модерној пракси.

Ревизија и визија, то су две речи којима се може описати ова ризница у служби уметности и човека, која више није хронолошка, већ тематска. Посетиоцима даје могућност да према сопственом сензибилету упознају различите галеријске целине, а такав концепт одговора на питање и шта један музеј у савременом тренутку треба да буде.

„Музеј треба да буде по нашем мишљењу место дијалога, место сусрета, место размене мишљења и место дијалога уметности за посетиоце, кустосе, али исто тако и дијалог где нам уметност помаже да разумемо прошлост да разумемо садашњост, али да градимо неку бољу будућност“, рекла је Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије матице српске.

У нове тематске и просторне оквире разврстано је око 450 дела од 160 аутора, међу којима је део позајмљен из других музеја или приватних колекција.

„Са једне стране ту је идентитет установе и биографије установе, затим хронологије српске уметности, трансформа бил ност уметности. На 2. спрату су теме, односно модули, човек и окружење табу", рекла је Јелена Огњановић, програмски директор Галерије матице Српске.

Импресивна скулптура Меркура, Ђорђа Јовановића, отвара један потпуно нов простор у потпуности посвећен скултури. Историсјки гледано, она је одувек присутна у колекцији, али су просторни капацитети ограничавали да буде презентована на овај начин.

„Да на неки начин кроз један критички однос преиспитамо скулптуре и могућности приказивања скулптуре у један музејском простору,ограничења могућности за интерпретацију, повезивање и на свакако односа простору у коме се налази“, истакао је Лука Кулић, уметнички директор Галерије матице Српске.

Део нове сталне поставке је и ова за препуштање уметности, где ће сваког месеца бити постављено једно уметничко дело, а посетиоци у прилици да га сами анализирају и у њему уживају.

На првом спрату налази се дечија соба, осмишљена тако да на примерен начин најмлађе упозна са светом уметности. Ова Галерија је пример отворености и приступачности колекције особама са инвалидитетом, а једнако се ослања и на могућности нових технологија, како би уметност учинила доступном и новој публици.

Председник Француске Емануел Макрон посетио је Галерију Матице српске у Новом Саду. Занимљиво је што се у њој задржао 30 минута више него што је било планирано. 

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи