Читај ми!

Гран-при Јоакимфеста припао представи „Ћелава пјевачица“ у режији Јагоша Марковића

Завршен је 19. Међународни позоришни фестивал Јоакимфест у Књажевско-српском театру у Крагујевцу, под слоганом „(О) чему (прича) позориште?”. Одлуком жирија, Гран-при „Јоаким Вујић“ додељен је представи „Ћелава певачица“ у продукцији Центра за културу Тиват.

По избору селектора Милоша Латиновића, књижевника и директора Битеф театра, у такмичарском програму Јоакимфеста је било шест представа позоришта из Казахстана, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније и Србије.

На седници одржаној 14. октобра 2024. жири у саставу Ивана Вујић, редитељка и редовна професорка Факултета драмских уметности у Београду, Мирољуб Мијатовић, драмски уметник и директор Босанског народног позоришта у Зеници, и Александар Милосављевић, позоришни критичар, театролог и драматург, донео је следеће одлуке:

Гран-при „Јоаким Вујић“ за најбољу представу – Ћелава пјевачица Ежена Јонеска у режији Јагоша Марковића и продукцији Центра за културу Тиват, за бескрајно сценски инспиративну адаптацију класичног Јонесковог дела Ћелава певачица. не само на бокешки дијалект него и у комплетан и комплексан простор Боке которске, што је омогућило и подстакло изузетну инспирацију личног ја свих глумица и глумаца, као и редитеља и адаптатора Јагоша Марковића.

Високо квалитетан рад на дизајну светла допринео је квалитету ове представе. Све ово резултирало је енергијом коју су препознали и жири и публика.

Специјална награда града Крагујевца припала је Кати Ђармати за драматизацију романа Очеви и оци Слободана Селенића у режији Вељка Мићуновића и продукцији Народног позоришта у Београду. Како је навео жири, ауторка драматизације је умела и успела да сачува све најважније токове сложеног Селенићевог романа и пренела их у инспиративан и делотворан материјал од којег је настала узбудљива драма о вечитим поделама у нашем друштву. 

Представи Очеви и оци је припала и награда жирија публике, који су ове године чинили Лела Вујошевић, Илија Обрић и Светлана Срећковић. Похвала стручног жирија Фестивала за младу глумицу додељена је Иви Милановић, за улогу Јелене у представи Очеви и оци

„Ива Милановић је у лику Јелене донела изузетну једноставност и истовремено дубину и снагу које су на необичан и неуобичајен начин осликале лик младе револуционарке“, стоји у образложењу жирија. 

Дирекција 19. Међународног позоришног фестивала Јоакимфест доделила је Специјалну похвалу за колективну глумачку игру ансамблу представе Атау-кере, Регионалног академског драмског позоришта Караганда, Казахстан.

уторак, 15. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи