Читај ми!

„Париски успон" – изложба слика Љубе Поповића из периода најдинамичнијег стваралаштва

На дан када би наш велики сликар Љуба Поповић напунио 90 година, у два простора Галерије „Арте“ отворена је изложба дела из приватних колекција, насталих у фази „париског успона“ уметника, од 1963. до 1983. године.

За разлику од „београдског", Поповићев „париски период" никада није засебно представљен, а управо током тих двадесет година Љуба је постигао највеће успехе.

Његово сликарство се у Француској најчешће означава као надреалистичко, фантастично или симболистичко. То је било време када је стекао завидан углед на међународној ликовној сцени и период његовог најдинамичнијег стваралаштва.

„Од познанстава које је склапао преко Марка Челебоновића са породицом Пола Сињака до Ренеа Десолијеа, цењеног француског историчара који ће бити и аутор прве Љубине монографије у Паризу, преко тих галеријских излагања и генерално његовог успињања на тој француској уметничкој сцени. То је тренутак који свако од нас има када је млад, када има амбицију да успе и када му се велике ствари константно дешавају“, наводи Анђела Малетић, историчарка уметности.

Инспирисан фантастичним мотивима и нестварним бићима дела Љубе Поповића одводе посматраче у необичне пределе. Балансирајући на ивици магије и нашег времена, црпио је идеје из света који га је окруживао.

„Једна од најинтересантнијих слика на изложби је свакако Алфа и Омега која је настала током седамдесетих година.Оно што је специфично за њу јесте управо да је то рад на коме не доминира фигура. Оно што свако од нас претпоставља као карактеристику Љубиног рада, тај акт у првој перспективи, је оно што недостаје, али сви остали елементи толико јако говоре о Љубином делу, о његовом потезу, о том колориту који је био специфичан само за њега, да ту слику издвајају просто од свих других“, наглашава Малетићева.

Раскошан Љубин универзум карактеришу колористичке хармоније које показују не само врхунског познаваоца разних техника, већ и огроман таленат. Повдом поставке је објављена монографија, а Љубином изложбом уједно је отворен и нови изложбени простор Галерије АРТЕ на адреси Теразије 39.

Изложба „Париски успон" биће отворена до половине децембра.

уторак, 15. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи