Читај ми!

„Мушка суза“ вечерас премијерно у ЈДП-у

Колажна драма „Мушка суза“, која је настала на основу више једночинки Антона Павловича Чехова, у режији Александра Поповског, претпремијерно је изведена у Југословенском драмском позоришту. Она представља Чеховљев коментар на баналност мушког мачоизма и патријархата који диктира потискивање суза, а оне кад-тад избију на површину.

Александар Поповски одлучио је да Чеховљеве једночинке Шалу, Просидбу, Медведа, Татјану Рјепину и кратку причу Крчма на друму, обједини представом Мушка суза.

Док напољу пада радиоактивна киша, јунаци скривени у кафани, баве се љубавним проблемима и мушко-женским односима у време апокалипсе.

„Чехов у својим драмама често, његови ликови, у ствари, често говоре: 'Хајде да замислимо свет какав ће бити за 200-300 година после нас. Некако ми се увек допадало то његово прескакање времена. Тако је настала та нека нова структура коју сам, морам да кажем, са предивним, младим драматургом и писцем Давидом Јаковљевићем, склопио. Он је и сам језик мало променио, што је мени било јако важно и добили смо нешто што је страшно атрактивно и за гледање и слушање“, објашњава редитељ Александар Поповски.

Главна нит у причи је суздржавање од емоција које патријархат намеће мушкарцу, а онда и крахови проузроковани њиховим потискивањем. Осећања, смех и сузе, на сцени доносе Војин Ћетковић, Ненад Јездић, Зоран Цвијановић…

„Кад се каже за мушкарце да се слабост показује кад мушкарац плаче, мислим да је то само једна јака особина мушкарца кад може да испољи емоцију и да пусти сузу“, каже глумац Миодраг Драгичевић.

Мушка суза имала је претпремијеру 11. октобра, а премијера је 12. октобра. То је прва премијера у новој сезони на сцени „Љуба Тадић“ Југословенског драмског позоришта.

субота, 12. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи