Читај ми!

Отварањем Српског културног центра у Загребу отпочели Дани српске културе

У Загребу је свечано отворен Српски културни центар. У склопу отварања, изложбом „Барбарогениј надреализма“ почели су Дани српске културе у чијем ће центру пажње ове године бити стваралаштво прослављеног писца и сценаристе академика Душана Ковачевића.

У средишту Загреба свечано је отворен Српски културни центар на повјесном локалитету враћеном српској заједници. Тим поводом Српско културно друштво „Просвјета“, Српско народно вијеће и Културно-информативни центар отворили су изложбу „Барбарогениј надреализма“.

„За Србе у Загребу и у Хрватској ово је једно највеће постигнуће. Загреб је културни центар Хрватске, а у културном центру Хрватске ће бити и културни центар Срба у Хрватској“, наглашава Милорад Пуповац, председник Српског народног вијећа.

„Дочекали смо да се вратимо на мјесто гдје су наши преци у 19. стољећу осмислили и изградили центар за тадашње потребе наше заједнице у Загребу“, напоменуо је Миле Радовић, председник СКД „Просвјета"

„Наставићемо да помажемо нашу заједницу, српску заједницу овде у Хрватској, наставићемо да помажемо хрватску заједницу у Србији и наставићемо да радимо на стварању управо једне боље и сигурније будућности“, нагласио је Марко Ђурић, министар спољних послова Републике Србије.

„Увјерена сам да ће дјеловање овог културног центра допроносити управо таквом промишању опипљивих испреплетености наших културно-повијесних веза као и проналаску путева сурадње за будућност које ће надилазити наше разлике“, рекла је Нина Обуљен Коржинек, министарка културе и медија Републике Хрватске.

Изложба „Барбарогениј надреализма“ која првенствено указује, као што је рекла ауторка концепта, Даворка Перић, на „повезивање хрватских и српских умјетника с еуропским умјетницима и међусобно, које се формирало кроз сурадњу у књижевним часописима из Загреба, Београда и Париза“. Изложбом започињу овогодишњи Дани српске културе које заједно организирају установе и удруге из Хрватске и Србије, а центар ће бити отворен свима.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи