Читај ми!

Манастир Острог на фотографијама монаха Дамјана у Галерији „Геца Кон“ до 17. октобра

Под називом „Прозор у вечност“ у Галерији „Геца Кон“ у Београду отворена је изложба фотографија монаха Дамјана Кировића посвећена Манастиру Острогу, једном од највећих светиња српског народа.

Годинама, смирено и ненаметљиво фотографишући бројне детаље из живота острошке светиње, монах Дамјан Кировић на својим фотографијама представља манастир Острог, онако како га је видео када се пре 26 година у њему замонашио, до данас.

„Мени се догоди некад 20 фотографија да направим. Некад морам да идем, други дан, трећи. Ако је, на пример, магла не може, не види се манастир, морате да чекате. Тако да сам ја по неколико сати знао, по пет сати, шест чекам када ће тренутак да ја то фотографишем, да то испадне како треба и тако. И онда најмилије ми је било када сам сам. Онда потпуно за мене време не постоји. Мени се чини прошло је пет минута, десет, оно пет сати“, објашњава монах Кировић.

Његове фотографије, годинама красе и бројне календаре, корице књига, разгледнице, сведочећи о љубави и топлини према Светом Василију и Манастиру Острогу.

„Саме фотографије, свака за себе, је посебна. Питали су која ми је најлепша. Ја сам само рекао 'Најлепша ми је ова са Светим Василијем' јер ту је баш велики труд био да се то фотографише. Није то баш тако једноставно. Ви уђете код Светог Василија, па ту је и страх и трема. Знате како, сад не можете се понашати као да сте у некој просторији и онда некад се човек мало и опусти, па ја дај овде, па морам да склоним нешто ако ми смета, па тамо има неки дио и тако. Али то нисам једном, то сам сигурно десетак, петнаест пута морао да поновим, да сликам, да ми ту испадне баш како треба“, наводи аутор фотографија.

Тридесет и четири фотографије које су изложене, само су део великог броја фотографија, које је монах Дамјан подвизивајући се и духовно узрастајући у острошкој светињи с љубављу урадио и оставио поколењима која долазе.

Изложба ће бити отворена до 17. октобра ове године.

понедељак, 07. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи