„Антигона у Амазону“ – ново читање Софокла у режији Мила Рауа на 58. Битефу

У оквиру 58. Битефа, у Атељеу 212 изведена је представа „Антигона у Амазону" градског позоришта из Белгије у режији Мила Рауа.

„Много је страшних ствари, ал' од човека ништа страшније није", цитат је из Антигоне, којим је Мило Рау отворио овогодишњи Битеф.

Потврду ових речи, у самој представи потражио је кроз један догађај из 1996 године, у Бразилу, у месту Елдорадо де Каражас, када је војна полиција убила 19 земљорадника, који су мирно протестовали против државног узурпирања једног приватног ранча.

Четворо извођача на сцени прекривеној земљом као симболом и још много припадника староседелачких народа Бразила, присутних кроз видео-пројекције, поново причају причу Антигоне кроз контекст тог потресног догађаја.

„Тако смо дијалектички препрели ове две приче – причу о покрету беземљаша и Софоклеову трагедију. Затим сам ја, онако како то увек радим, унео и трећу димензију у представу, а то је она иза сцене. Док гледате комад, бићете и у Бразилу са покретом беземљапа. Бићете у Софоклеовој причи о Антигони, али ћете и из близине пратити настанак представе“, наводи редитељ Мило Рау.

Рау, у стварању ове алегоријске представе о борби људи за достојанствен живот, све време не само тематиком већ и креативним изразом спаја прошлост са садашношћу, антику са савременим тренутком, видео материјал са сценским наступом, фикцију са стварношћу...

„Ово је тако добра комбинација античког и савременог текста да ви често не можете да приметите разлику између делова које је писао Софокле и оних које смо ми писали, укључујући и Мила“, истиче глумац Фредерико Араујо.

„Као и све грчке трагедије и ова говори о томе да људи који су тврдоглави губе све. На крају крајева, зато и мислим да је права трагична фигура заправо Креонт“, каже глумица Сара де Бошере.

Антигона у Амазону разбија западни мит о напретку освојених старих цивилизација, причом о последицама као што су: угрожавање природе, насиље и уништавање народа и култура. Ова представа је завршетак трилогије којом је Мило Рау реинтерпретирао античке митове.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи