Читај ми!

Одржани дводневни песнички сусрети „Лазар Вучковић"

Вековима су простор Косова и Метохије походили разни каравани. Пролазили, долазили, трговали, неки и поробљавали, али нико са толико лепих речи и љубави као у претходна два дана кроз песнички караван у организацији „Панорама” - Јединство.

Одржани дводневни песнички сусрети „Лазар Вучковић" Одржани дводневни песнички сусрети „Лазар Вучковић"

Након полагања цвећа на гроб рано преминулог песника Лазара Вучковића у Горњем Селу код Призрена, уз благослов Његове светости Патријарха српског Порфирија, 56. Песнички сусрети „Лазар Вучковић“, отворени су у порти Пећке патријаршије.

Песнике је дочекала и пожелела добродошлицу игуманија Харитина, а Сусрете је отворио доајен српског песништва Перо Зубац:„Овогодишње отварање Сусрета, овде на овом светом месту је дугорочна заштита трајања ове лепе и традиционалне песничке манифестације. Године трајања овог  фестивала стихова, најлепша су потврда трајности и вредности културе   и поезије. Лепшег и свечанијег места за отварање овог песничког фестивала нема и мени је припала посебна част да га отворим”.

У име оснивача и организатора Песничких сусрета „Лазар Вучковић“, обратила се уредница и директорка „Панорама“ – Јединство Рада Комазец.

Подсећајући на значај Пећке патријаршије и наше Цркве на КиМ у очувању  културног, националног и верског идентитета  српског народа, Комазец  је рекла: „Идентитет једног народа траје док траје и духовност. Зато не смемо ни помислити на губитак духовности једнога дана, јер тада би престало и наше постојање. Овде, на овом камену темељцу српске вере и историје стичемо самосвест о себи и свом идентитету”.

„У материјалном свету недостају лепе речи, искрена дружења и љубави, а ми то све имамо у нашим  сусретима песника који су подстицај  миру и љубави” нагласила је Комазец и осврнула на значај „Панорама“ - Јединство у очувању српске писане речи, културе и традиције. Закључила је да све док се на Косову и Метохији говори српским језиком а читају и штампају ћириличне књиге, Срби имају будућност.

Караван се запутио у српску енклаву Гораждевац где су их дочекали ученици школе „Јанко Јовичевић“ и сваког песника наградили аплаузом.

Најсвечанији део Сусрета и додела награде збио се подно најстаријег утврђења на Балкану и најјачег утврђења средњовековне Немањићке државе у Звечану на северу КиМ. У препуној сали Дома културе у Звечану за најлепше стихове објављене у часопису за културу и књижевност Стремљења стигле су и заслужене награде - Невени Милосављевић и Владану Ракићу.

Другог дана у оквиру Песничког каравана, казивани су стихови у О.Ш. „Бранко Радичевић“ у Косовској Митровици и у Центру за културу „Сава Дечанац“ у Лепосавићу

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи