Читај ми!

Комеди франсез и „Хекуба, не Хекуба“ на 58. Битефу

„Хекуба, не Хекуба“, представа је чувеног француског позоришта Комеди франсез из Париза, које ће се представити Битефовој публици у режији истакнутог португалског уметника Тијага Родригеша.

Рад португалског уметника Тијага Родригеша, често одликује директно обраћање јавности. У представи, која је његова прва сарадња са чувеном „Молијеровом кућом", он преплиће Еурипидове трагедије „Тројанке" и „Хекуба" са савременом истинитом причом.

Ванвременски проблеми древне Хекубе која је изгубила децу у Тројанском рату помешани су са са онима данашње жене, глумице и мајке, ухваћене у вртлогу сличних мука.

Спремајућу улогу Хекубе, глумица покреће велику мајчинску борбу за свог аутистичног сина који је био жртва злостављања.

„Одабрано је седам глумаца који ће играти у представи. То је исти број као у Еурипидовој трагедији. Читали смо делове и одломке. Тијаго је сматрао да би коришћењем тирада које су постојале код Еурипида представа била много боље истакнута, него да смо дубље залазили у њу. Као и да би се поруке из трагедије боље и јаче чуле“, каже глумац Ерик Женовез.

У специфичној и тмурној атмосфери преклапају се судска истрага и пробе представе. Долази до потресних судара два света, трагедије мита и стварне трагедије и позоришне игре и игре правде.

„Позоришна трупа која се спрема и која вежба да изведе представу суочава се са главном протагонисткињом која има личну борбу, а то је да сачува сина и од власти и од различитих људи који негативно утичу на њен однос са сином. Она се на неки начин бори против система а сви ми у представи играмо неки од тих ликова са којима се она суочава“, рекао је глумац Лоик Корбери.

Овом савременом истинитом причом о специјализованој установи за децу са аутизмом у Женеви и мајци која, у жељи да заштити своје дете, тужи ту институцију, Родригеш поставља питање да ли свет у коме деца овако и оволико страдају уопште заслужује да буде спасен?

Представа Хекуба, не Хекуба биће изведена и у петак 27. септембра на Великој сцени Народног позоришта. 

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи