Објављено прво коло Изабраних дела Светислава Басаре

Прво коло „Изабраних дела Светислава Басаре“, склопљено у дослуху са ауторским принципом неочекиване конструкције, у издању Службеног гласника, представљено је у књижари „Геца Кон“.

Ни по хронологији ни по популарности, нити такозваном суду, то јест вредновању критике, пет одабраних Басариних романа представљени су у књижари „Геца Кон“.

„За мене је овде најинтересантније, предговори, који су изврсни. За сваку књигу други аутор пише. За ово су писали Јасмина Врбавац, Петар Арбутина, Јерговић, Марјан Чакаревић , Ненад Шапоња, који су ми открили неке ствари, за које ја нисам знавао да постоју књигама. И осим тога, лепо изгледа, штета само што више нема регала“, каже Светислав Басара.

Уз присуство уредника, било је речи о препознатљивој басаријанској игри, постмодерним комбиновањима наративних стратегија, укључујући ту и езотеријске и друге лудичке принципе који помажу у артикулацији безначајности свеколике стварности, уз поигравање са историцизмима сваке врсте.

„Сви писци пишу и за своје савременике, али пре свега пишу и за некакве људе који долази из будућности и који би можда, ако не оно време, а оно бар некакво доминатно осећање, могли да реконструишу на основу тих хњига. А ово јесу, у ствари, те и такве књиге. Јер све оно што он наводи, као једну имагинативну и књижевну слику живота и стварности која нам се дешава, јесте, у ствари, један опскурни параполитички акт, свега онога што конституише нашу стварност као једну несређену и помало хаотичну парадигму наших живота“, наглашава књижевник Петар Арбутина.

У првом колу изабраних дела, пишчева фикционализација као полигон за обрачунавања са разноразним хронологијама задатости, у пуном је замаху – или би то могли звати тек узмахом – ако имамо у виду да је Басара аутор већ више од 50 књига.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи