Читај ми!

БЕМУС – Гала концертом светске звезде Јонаса Кауфмана почиње Олимпијада уметности

Београдске музичке свечаности – БЕМУС, најзначајнији и најстарији музички фестивал у Србији, традиционално ће бити одржан од 1. до 26. октобра. Више од пола века БЕМУС у Београд доводи врхунске светске и домаће музичке уметнике, а тако ће бити и током 56. издања фестивала.

БЕМУС – Гала концертом светске звезде Јонаса Кауфмана почиње Олимпијада уметности БЕМУС – Гала концертом светске звезде Јонаса Кауфмана почиње Олимпијада уметности

Овогодишњи БЕМУС свечано ће бити отворен 1. октобра у Центру „Сава“ Гала концертом светске оперске звезде Јонаса Кауфмана, који важи за највећег тенора данашњице и први пут ће наступити пред београдском публиком.

У наставку БЕМУС-а публика ће имати прилику да ужива у наступима музичких великана различитих генерација, међу којима ће се на сцени Коларчеве задужбине наћи виолиниста Кирил Трусов и пијанисткиња Александра Трусова, виолончелиста Петар Пејчић и пијаниста Дмитро Семикрас, виолончелисткиња Маја Богдановић и пијанисткиња Нино Гветадзе, флаутисткиња Силвија Кареду са Симфонијским оркестром РТС-а, под управом Србе Динића, пијанисткиња Ева Геворгијан у пратњи Војвођанског симфонијског оркестра, под управом Сергеја Смбатијана, као и пијаниста Симон Трпчески који ће наступити са оркестром „Виртуози“, под управом Бојана Суђића. Током целог месеца биће одржани и бројни други концерти, а цео програм се налази на сајту фестивала.

Јонас Кауфман ће наступити у пратњи реномираног Војвођанског симфонијског оркестра, под управом Јохена Ридера, дугогодишњег Кауфмановог сарадника. На репертоару београдског концерта наћи ће се незаборавне арије оперских хероја као што су Пучинијев Каварадоси, Бизеов Дон Хозе и други, док ће други део концерта бити посвећен најлепшим нумерама филмске музике аутора као што су Енио Мориконе и Франц Цимер, па ће публика на посебан начин доживети музичке теме из антологијских филмова Супермен, Било једном у Америци, Мисија, Гладијатор.

Кауфман је чест гост култних сцена, попут Метрополитена, Ла Скале, Ковент Гардена, Париске и Бечке опере, сарадник највећих оперских имена данашњице, као и носилац ордена витеза Легије части. Овај харизматични уметник темељи своје незаборавне интерпретације на раскошном гласу специфичног тембра и изузетног распона, а његов сјајни глумачки дар и надахнутост током извођења код публике изазива утисак да свако дело изводи последњи пут. Као велика оперска звезда, Кауфман опери враћа сјај и даје јој значај прворазредног друштвеног догађаја и елитне свечаности.

На сцени Коларчеве задужбине 15. октобра инструменте и виртуозност ће укрстити виолончелисти и пијанисти и то: Петар Пејчић и Дмитро Семикрас, као и Маја Богдановић и Нино Гветадзе.

Петар Пејчић један је од најперспективнијих уметника своје генерације. Добитник је награде и најмлађи финалиста међународног такмичења „Краљица Елизабета“ 2022. године и освајач више награда на другим угледним међународним такмичењима виолончелиста. Усавршавао се на мајсторским курсевима код истакнутих уметника, међу којима су Николас Алтштет, Давид Герингас, Гери Хофман, Миша Мајски и Јан Фоглер.

Пејчић свира на инструменту Ђузепеа Гварнерија, из 1694. године, који му је уступило на коришћење међународно друштво виолиниста J&A Beare, а чији је и први стипендиста. У Београду, Пејчић ће наступити са украјинским пијанистом Дмитром Семикрасом који иза себе има низ освојених награда на значајним светским такмичењима, као што су такмичење „Ил-д-Франс“ и Међународно такмичење младих пијаниста у знак сећења на Владимира Хоровица.

Маја Богдановић ужива репутацију једне од водећих европских виолончелисткиња. Од освајања прве награде на Париском конзерваторијуму и усавршавања код Мишела Штрауса, те дебитовања у Карнеги холу, наступала је, као солисткиња, са највећим симфонијским оркестрима света, а такође је редовна гошћа многих међународних фестивала камерне музике. Ова изузетна уметница на странама своје биографије бележи наступе са уметницима као што су Марта Аргерич, Јулијан Рахлин, Јуриј Башмет, Данијел Роуленд, Немања Радуловић.

На београдском концерту, Богдановићева ће наступити у пратњи грузијске пијанисткиње Нино Гветадзе, добитнице награде на Међународном такмичењу „Франц Лист“, чији део импресивне биографије чини и наступ уживо на Холандској националној телевизији, када је свирала на историјским инстриментима на којима су својевремено наступали Хектор Берлиоз и Владимир Хоровиц.

Виолиниста Кирил Трусов и његова сестра, пијанисткиња Александра Трусова, наступиће 18. октобра у Коларчевој задужбини, са програмом у коме ће се преплитати дела Брамса, Бетовена, Виталија и других. Наступају заједно од детињства, а изузетан успех свог дуа темеље на бриљантној виртуозности, савршеној усклађености и међусобној хармонији која публику оставља без даха.

Трусова је у младости подржавао и усмеравао чувени Јехуди Мењухин, а данас важи за једног од водећих виолиниста своје генерације. Александра Трусова је, као солисткиња, наступала на многим светским концертним подијумима и међународним фестивалима и остварила сарадњу са највећим светским диригентима, попут Лорина Мазела и сера Невила Маринера.

Свечано затварање овогодишњег БЕМУС–а 26. октобра у Коларчевој задужбини обележиће наступ македонског пијанисте Симона Трпческог, у пратњи оркестра „Виртуози“, под управом Бојана Суђића

Признати виртуоз, Трпчески редовно наступа са реномираним светским оркестрима, попут Њујоршке филхармоније, Симфонијских оркестара Лос Анђелеса и Сан Франциска, оркестра Филхармоније Сан Франциска, Лондонске филхармоније, а у сарадњи са Краљевским филхармонијским оркестром из Ливерпула, снимио је сва три клавирска концерта Сергеја Рахмањинова. Његов најновији компакт диск посвећен је клавирским концертима Јоханеса Брамса, а на затварању БЕМУС-а свираће чак два ремек-дела литературе за клавир и оркестар – Брамсов Концерт бр. 2 и Бетовенов Концерт бр. 5 „Царски“.

У оквиру БЕМУС-а биће изведени и специјални програми посвећени савременим српским композиторима (Оркестар Опере и театра „Мадленијанум“, диригент Дејан Савић), изворној музици (селекторка Мирјана Дробац), хорској духовној музици (Хор РТС, диригент Владимир Горбик) и ауторско вече недавно преминулог композитора Зорана Ерића, некадашњег уметничког директора БЕМУС-а (Ансамбл Метаморфозис, уметничко вођство Саша Мирковић), а програм посвећен делима Исидоре Жебељан ће изводити виолинисткиња Јулија Хартиг и пијанисткиња Рајнеке Брукханс,

Улазнице за концерт Јонаса Кауфмана 1. октобра у Центру „Сава“ већ су у продаји путем сајта ticket.rs и на продајним местима "Ticket Vision"-а. Продаја улазница за остале концерте на 56. БЕМУС-у почиње у среду, 18. септембра, путем продајне мреже "Ticket Vision" и  ticket.rs (за концерте у Задужбини Илије М. Коларца), односно на благајни и путем онлајн продаје Београдске филхармоније (за концерте у овој дворани). 

Најзначајнији и најстарији музички фестивал у Србији,  настао из тежње да се врхунски светски и домаћи музички уметници доведу пред публику Београда, темељи се на исконској потреби човека за игром. Стога су овогодишње идејно решење и слоган 56. БЕМУС-а инспирисани Олимпијским играма, као вековним симболом људског духа и постигнућа и игром самом, основним духовним покретачем свега стваралачког. Београдска публика ће и ове јесени, од 1. до 26. октобра, присуствовати игри великана светске музичке сцене који ће посетити престоницу Србије и уписати још један траг у богату и раскошну извођачку традицију Београда.

уторак, 17. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи