Читај ми!

Република Србија на аукцији у Лондону купила два средњовековна рукописа

Република Србија купила је на данашњој аукцији у Лондону два значајна српска средњовековна рукописа: „Српски октоих“ и „Житије Варлаама и Јоасафа“, чиме ће бити обогаћен фонд старих и ретких књига Народне библиотеке Србије.

Уз подршку Министарства културе, два рукописна ремек-дела из прве половине 14. века и почетка 15. века купљена су од аукцијске куће „Кристис“, а у име наше земље средњовековне рукописе купила је Амбасада у Великој Британији.

Један од купљених рукописа је Српски октоих (фрагмент, прва половина XIV века, пергамент). Према процени енглеског слависте Ралфа Клеминсона потиче из XIV века, али се може рећи да писмо припада његовој првој половини или чак крају XIII века. Реч је о обједињеним одломцима из различитих делова Октоиха параклитика, а писани су српскословенским језиком, рашким правописом, ситним књижним писмом. Значај овог рукуписа је немерљив имајући у виду да је сачувано тек неколико српских октоиха на пергаменту, а ниједан целовит.

Други данас купљен рукопис – Житије Варлаама и Јоасафа (почетак XV века, папир) такође није потпун, а време његовог настанка је одређено филигранолошком анализом. Први део текста чини Житије Варлаама и Јоасафа, омиљено штиво како у дворској, тј. властеоској, тако и у монашкој средини, између осталог, због тога што је паралела проналажена у животу Св. Симеона и Св. Саве. Другу текстуалну целину чине слова, похвале и изводи из житија на веће празнике према календарском поретку, а језик је српскословенски, правопис измењени рашки.

Данашњом куповином драгоцених средњовековних рукописа, Министарство културе и Република Србија су потврдили стратешко опредељење за бригу о културном наслеђу и настојање да се у земљу врате покретна културна добра од великог културног, историјског и националног значаја.

Министар културе Никола Селаковић изјавио је да му је задовољство што може да обавести јавност да је данас Министарство културе преко Амбасаде Србије у Уједињеном Краљевству у Лондону, успело код аукцијске куће „Кристис“ да откупи две изузетно драгоцене и вредне српске књиге, и додао да је цена по којој су, за сада без пореза, откупљене 57.000 фунти, односно око 5,8 милиона динара.

Ово је изузетно важна и велика вест за нашу културну баштину, која је силом прилика и историјских околности расута по читавом свету, али Министарство културе ће наставити озбиљно да прати светско тржиште и када год будемо у прилици – радићемо на томе да наше културно благо расуто широм света враћамо у отаџбину, истакао је Селаковић и захвалио председнику Александру Вучићу, који је дао подршку Министарству културе, као и Влади и председнику Владе Милошу Вучевићу.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару