Читај ми!

За Ноћ књиге у књижаре је стигла и поема „Огањ и келија“ Владимира Кецмановића

У више од 30 градова у Србији одржава се „Ноћ књиге“. Осим попуста, посетиоце очекују и сусрети са писцима. Међу новим насловима у књижаре је стигла и поема о Светом Василију Острошком Владимира Кецмановића, „Огањ и келија“.

Књига Огањ и келија Владимира Кецмановића говори о путу Стојана Јовановића до Свеца Василија Острошког, чудима које је чинио за живота и које настављају да чине Свечеве мошти.

Значај који има код православних верника, али и припадника других вера, писац наводи као један од важнијих мотива за писање поеме. Други је размишљање о овоземаљском времену и вечности.

„Оно што ја мислим о томе и што и формом и садржином сам покушао да афирмишем у овој поеми јесте да је једини могући контакт овоземаљски са вечношћу тренутак и да заправо вечност јесте сабрана у трену. A трен и вечност јесу нешто што је суштински истинито, а да је овоземаљско време привид“, наводи Владимир Кецмановић.

О Василију Острошком говори као о моћном заштитнику вере у тешким временима и исцелитељу тела и душа. У стиховима спаја прошлост и садашњост, епске и лирске елементе, архаични и савремени језик.

Огањ и келија Владимира Кецмановића наводи нас на помисао да је српска поезија боља што су времена гора. Овај спев неограниченога значења може бити роман, може бити поема, може да буде еп, а у сваком случају пре свега је још једно од нових чуда Светог Василија Острошког“, наглашава академик Матија Бећковић.

Идеја Кецмановића да напише роман о Свецу настала у младости, остварена је кроз својеврсну молитву после више од 30 година. Верује, уделом чуда.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије