Читај ми!

Српско коло у центру Београда – наступа 2.500 фолклораша

Коло као симбол чврстих веза и заједништва, али и очувања културног наслеђа нашег народа, игра се од 12 часова испред Скупштине града Београда и на платоу на Калемегдану до 16 часова. Наступа 50 културно-уметничка друштва из 40 градова Србије и Српске.

У великом дефилеу 20 културно-уметничких друштава из Републике Српске од Скупштине града Београда сусрешће се на Тргу републике са играчима 30 друштава из Србије који наступају на платоу на Калемегдану. 
 
Културно-уметничка друштва из преко 20 градова из Србије играју на Калемегдану народне игре из околине Београда, Чачка, Ниша, Врања. Кроз игру су представљемо о бројни обичаји и традиције, као што је свадба са Косова и Метохије.

У тренутку укључења у програм РТС-а наступао је КУД из Горњег Милановца који је изео игре из Шумадије. Како објашњава Јанко Димитријевић представник Ансамбла „Коло“, играчи носе препознатљиву српску ношњу коју карактеришу пре свега опанци са кљуном, такозвани шиљкани и препознатљиве мушке капе – шајкаче.

„Оно што је заједничко у народној игри је да је играју све генерације. И оно је, то је оно на шта смо ми пре свега поносни. Ансамбл Коло јесте професионални ансамбл и има ту привилегију да бира своје чланове. Али вечерас, односно данас, можемо видети 30 ансамбала из целе земље који су се одазвали на наш позив. И који наступају од 12 часова до пола четири када се очекује један велики дефиле на Тргу Републике“, додаје Димитријевић.

Ансамбла „Коло“ се такође здушно залагао да наше народно коло буде номиновано и на крају заштићено 2017. године под окриљем Унеска као део светске нематеријалне културне баштине. .

„Оно што многи не претпостављају, али јако је битан овај аспект народне игре да се види да је жива, да је и даље у народу и да је и даље присутна међу становништвом“, истиче Димитријевић.

Фолклораши из Српке наступају испред Старог двора

Двадесет ансамбала из Републике Српске наступа испред Старог двора и својим народним играма и раскошним ношњама представљају културу и традицију крајева из којих долазе, а дошли су из Бањалке, Бијељине, Приједора, Требиња, Добоја, Брчког и многих других места. Године 2007. велика културно-уметничка друштва из Републике Српске окупила су се и направила савез. Председник Савеза културно-уметничких друштва Републике Србпске, Немања Кнежевић наводи да су за протеклих 17 година успели да окупе 36 чланова из различитих области.

„Нису сви наравно били у могућности да данас присуствују овој дивној манифестацији, али 20 наших културно-уметничких друштава су се одазвали и дошли овдје да направимо једну лијепу причу, да прикажемо оно што је најљепше од нашег народа и крајева из којих долазимо, тако да се надам да су сви поносни на оно што ће се данас догодити“, истиче Немања Кнежевић.

Савез такође има бројне пројекте који се са успехом одвијају не само на простору Републике Српске, већ и на територији Србије.

„Ми смо поносни да Србија препознаје наш рад и да Србија је увијек ту да помогне не само наш Савез, већ и наше чланице са појединачним пројектима, тако да још једном користимо ову прилику да се захвалимо на свему ономе што нам пружају и што ће се, надам се, наставити и у будућности.

Савез такође има веома успешну сарадњу и са Националним ансамблом „Коло“, за који Кнежевић каже да је „звезда водиља свима нама који смо ипак аматери у овом послу. Трудимо се да научимо све оно што можемо, да научимо и да усвојимо од колега из Националног ансамбла Коло. Ово је један од пројеката које смо, Богу хвала, заједнички снагама реализовали и привести ћемо га успешном крају сигурно“, верује Кнежевић.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару