Читај ми!

Током сабора „Један народ, један сабор – Србија и Српска“ улазак у установе културе бесплатан за посетиоце

Поводом сабора „Један народ, један сабор – Србија и Српска“, у наредна три дана – 7, 8. и 9. јуна установе културе у престоници биће отворене и бесплатне за посетиоце. Сви заинтересовани ће имати прилику да сазнају како су живели Карађорђевићи и Обреновићи, упознају се са Теслом, уживају у делима Паје Јовановића или Саве Шумановића, виде славну „Венеру од крпа“ или посете фестивал нитратног филма.

Дела Паје Јовановића могу се видети у Народном музеју, али је доступан и цео његов легат у склопу Музеја града Београда. Са нашим генијем можете се упознати у Музеју Николе Тесле, а у Етнографском музеју са „Народном културом Срба у XIX и XX веку“, која приказује свечане народне ношње из овог периода, као и какво је било становање на селу и у граду.

Разноврсне програме припрема и Историјски музеј, представљајући од пре неколико дана и одежде деспота Стефана Лазаревића и деспота Ђурђа Бранковића и њихове круне, а посетиоце упознаје и са Карађорђевићима и Обреновићима кроз изложбу „Чекајући сталну поставку“.

Током сабора Републике Србије и Републике Српске доступни су и 3 различите изложбе у Музеју примењене уметности, Музеј савремене уметности нуди 4 изложбе, Музеј наивне и маргиналне уметности, Музеј позоришне уметности за све љубитеље позоришта. Такође и Музеј науке и технике за истраживаче, Природњачки музеј за све оне који желе да се нађу у царству боја, мириса и укуса на изложби „Биљка као зачин“, али и Музеј афричке уметности, први и једини музеј у региону искључиво посвећен културама и уметностима афричког континента.

Југословенска кинотека отвара своја врата за све филмофиле 26. фестивалом нитратног филма. У Музеју Југославије можете присуствовати серији разговора, предавања и пројекција под називом „Несврстани и културне везе“, која тематизује комплексност и вишезначност културних размена и сарадњи између СФР Југославије и чланица Покрета несврстаних.

Сви заинтересовани могу да посете и изложбу „Црнотравци градитељи Београда“ у оквиру Завода за заштиту споменика културе или Кућу легата и све што она нуди. Такође, посетиоцима су бесплатно доступни и Педагошки музеј и 4 библиотеке – Библиотека града Београда, Библиотека „Димитрије Туцовић“, Библиотека „Милутин Бојић“ и обреновачка Библиотека „Влада Аксентијевић“.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару