Песнику Ненаду Јовановићу додељена Дисова награда

Доделом Дисове награде песнику Ненаду Јовановићу и других признања у Чачку, завичају великог песника Владислава Петковића Диса, завршено је 61. Песничко пролеће.

Песнику Ненаду Јовановићу додељена Дисова награда Песнику Ненаду Јовановићу додељена Дисова награда

„Кратак метар, негатив и стих“ назив је изложбе посвећене лауреату овогодишњег Дисовог пролећа Ненаду Јовановићу, јер се по виђењу ауторки кроз његову поезију може кретати као кроз кратке филмове у којима су стихови одмерени, прецизни и урбани.

Ненад Јовановић је песник у најдубљем значењу тог појма, а његов песнички опус само је потврда оног најбољег поезије, оцена је жирија за доделу награде која носи име једног од најзначајнијих песника с краја 19. и почетка 20.века

„Она има огроман значај за ову културу. Она је једна од само пар награда за целокупан опус. У том смислу не може се схватити неозбиљно. Значи да значи доста“, наводи Ненад Јовановић, добитник Дисове награде 2024.

Уз престижну Дисову награду на завршној свечаности уручене су и награде ауторима по другим конкурсима, који подстичу стваралаштво младих, за прву песничку збирку „Млади Дисˮ, као и за три најбоља есеја о Дису. Представљена је и значајна издавачка делатност која прати ову манифестацију.

„Ми смо за свега два месеца приредили три посебна издања изабране и нове песме добитника Дисове награде, Ненада Јовановића. Педесетпети број листа Пролеће као и каталог са изложбом у част нашег лауреата“, наглашава др Богдан Трифуновић, директор библиотеке „Владислав Петковић Дис“ у Чачку.

Додела Дисове награде Ненаду Јовановићу круна је овогодишњег богатог програма свечаности у славу поезије и завичајног песника Владислава Петковића Диса, која је више од шест деценија заштитни знак културе Чачка.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије