Читај ми!

Стубови Газеле биће прва „жива“ street-art галерија у Европи

Околина некадашње старе зграде Ложионице и окретнице за парне локомотиве и моста Газела, која је годинама била запуштена, постаје центар креативности, уметности и иновација, простор за релаксацију људи, окупљање младих уметника и права туристичка престоничка атракција.

У циљу шире урбанизације овог дела града национална платформа Србија ствара Владе Републике Србије покреће велики пројекат осликавања старих стубова моста Газела и стварање прве „street-art“ галерије на отвореном, у непосредној близини будућег креативно иновативног центра Ложионица.

Бетонски стубови моста послужиће као платно за мурале, а идеја је да ово буде прва „жива“ street-art галерија у Европи у којој ће уметници у сваком тренутку и изнова моћи да стварају своја дела инспирисана иновацијама, човековим стваралаштвом и синергијом природе и нових технологија.

„Kреирање галерије део је ширег плана урбане средине у околини Ложионице. Тиме ћемо заокружити читав комплекс који се састоји од саме Ложионице, старе окретнице, рестаурираног водоторња са пасарелом, потпуно новом пословом зградом и великим озелењеним спољним простором. Стварамо велики простор за уметност и креативност какав не постоји у овом делу Европе“, истиче Ана Илић, директорка Ложионице.

Урбана галерија, као природни наставак комплекса Ложионице, простираће се од Савске улице и Мостарске петље све до Савског шеталишта. Поред осликавања свих носећих стубова моста Газела нови урбани изглед добиће и стубови припадајуће приступне саобраћајнице моста Газела, која се надвија изнад нове саобраћајнице Улице Идеја.

Развојем околине, али и изградњом планиране пешачке и бициклистичке стазе, овај део града постаће нова урбана целина за окупљања уметника, омладине али и свих грађана Београда, као и домаћих и страних туриста. 

Kонцепт галерије биће разрађен у сарадњи са креативним консултантом и међународно признатим street-art уметником Андрејем Жикићем – Артезом, а ускоро ће бити расписан и јавни конкурс на који ће моћи да се пријаве сви реномирани домаћи street-art уметници.

Пројекат реконструкције старе Ложионице и њена адаптација у први центар креативних индустрија у Србији настајао је на иницијативу националне платформе Србија ствара Владе Србије уз подршку председника Републике Србије Александра Вучића и председнице Скупштине Републике Србије Ане Брнабић. Изградња центра у потпуности се финансира из средстава буџета Владе Републике Србије.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије