Читај ми!

БИНА 2024: Одјеци модернизма – 19. Београдска интернационална недеља архитектуре

Овогодишње, 19. издање Београдске интернационалне недеље архитектуре – БИНА 2024 биће одржано од 30. маја до 29. јуна у организацији Друштва архитеката Београда и Културног центра Београда.

БИНА 2024: Одјеци модернизма  – 19. Београдска интернационална недеља архитектуре БИНА 2024: Одјеци модернизма – 19. Београдска интернационална недеља архитектуре

Централна тема овогодишње манифестације је „Одјеци модернизма” која се бави питањима односа савремене архитектуре и модернизма, поукама и разменама пројектантских искустава у сфери урбанизма, архитектуре, дизајна и на примерима реализованих објеката (Центар Сава, БИГЗ), који припремају отварања у 2024. години, а део су културног наслеђа модернистичког покрета града Београда.

У оквиру БИНА програма посебна пажња ће се ове године поклонити модернистичком периоду архитекте и професора Милана Злоковића (1898-1965) који је уз Николу Добровића један од наших најзначајних архитеката модерне архитектуре.

Деветнаеста БИНА биће отворена 30. маја у 19 часова у Ликовној галерији Културног центра Београда, изложбом „Вила Прендић – нови поглед, ново трајање”, која за циљ има приближавање стамбене архитектуре међуратног модерног правца, њену обнову и прилагођавање савременим условима живота, уз очување вредности архитектуре и постулата на којима је заснована.

Ова изложба посвећена је делу Милана Злоковића и осмишљена у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда, До.цо.мо.мо Србија и Фондацијом Милан Злоковић, а уједно ће бити најава и конститутивни део великог обележавања 60 година од смрти архитекте, која се припрема у САНУ 2025. године.

У изложбеном програму биће отворено још пет изложби. Међународна изложба савременог становања “HOUSING 23”, у организацији Катедре Зграде за становање Грађевинско-архитектонског факултета Универзитета у Нишу и Кластера урбаног планирања је пета смотра актуелних архитектонских остварења, која су својеврстан манифест савремених пројектантских пракси и промишљања на тему становања, у простору Клуба РТС-а.

Традиционална изложба „Понеси свој пројекат” младих архитеката представиће рад Addicted Design Студија из Крагујевца – Наталије Богдановић и Алексе Ђурића, и бавиће се проблематизовањем питања самоодређења према архитектонској професији које је базирано на личном наративу, и опредељењу да се та професија практикује у мањој градској средини у којој се живи – у Крагујевцу.

Изложба „Награда Пиранеси” је ревија рецентне архитектуре из региона, која последњих година укључује и велики број најбољих студентских радова, док ће видео изложба „Награде и конкурси (2023-2024)” представити годишње награде за архитектуру и Архитектонске и урбанистичке конкурсе у периоду април 2023 – март 2024. године у организацији Друштва архитеката Београда.

Сарадња БИНЕ и интернационалне платформе ЛИНА, биће представљена кроз изложбу „Разумети како град расте” насталу у оквиру истоименог резиденцијалног програма, када је десеторо ЛИНА резидената упознавало живот на Новом Београду и Бежанији.
Традиционални Семинар „Архитекти / Пројектанти / Практичари” ће се одржати у Центру Сава и представља серију предавања за професионалце, са циљем размене идеја и информација из области пројектовања и употребе нових и иновативних материјала и производа.

Посебна пажња ће бити посвећена обиласку објекта, пројекту и реализацији реконструкције конгресног центра, примењеним новим технолошким решењима, материјалима и детаљима извођења. Представници грађевинске индустрије ће кроз кратка предавања упознати колеге са најновијим достигнућима из своје области, карактеристикама и могућностима примене производа.

Пројекат „Београдске урбане оазе: Одрживе трансформације запостављених простора у Београду” у сарадњи са ЕУНИЦ – Србија, Архитектонским и Шумарским факултетом Универзитета у Београду, Центром за за интеграцију младих (ЦИМ) и Центром за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју се бави активирањем локалне заједнице кроз радионице урбаног дизајна за грађане, јавне догађаје и уметничке интервенције, у које ће активно бити укључени и штићеници оба Центра и студенти факултета. Интервенцијама на локацијама биће креиране кључне урбане тачке које подстичу свест о животној средини, одрживости и инклузивности.

Посебан сегмент програма чини ДОБАР УРБАНИ ЖИВОТ 4/GOOD URBAN LIFE 4 који се ове године још једном одиграва у Крагујевцу. Програм Arsenal Placemaking oслања се на претходно спроведени међународни архитектонско-урбанистички конкурс за обнову и рехабилитацију просторно-културно-историјске целине ВТЗ (Војнотехнички завод – Арсенал) у Крагујевцу (2022), програмске формате пројекта Good Urban Life реализоване у периоду 2020–2023, радионице одржане у јулу и децембру 2023. године у оквиру пројекта „Зелени градови Србије“, које су се односиле на обнову и рехабилитацију комплекса Арсенал у Крагујевцу, као и студентске визије за простор Арсенала представљене пројектима у оквиру студијских програма ФИЛУМ-а.

Значајан део програма су БИНА шетње: у плану је обилазак градских вила у Професорској колонији, Београдског сајма, Хотела „Југославија“, Палате Србија, док нас БИНА излет у Нови Сад води у свет реализоване архитектуре Лазара Кузманова, једног од најистакнутијих архитеката средње генерације, и кроз причу о нашим железницама полазећи од станице Прокоп у Београду, путовањем брзом пругом и коначним одредиштем модернистичке железничке станице Нови Сад из 1964. године.

У оквиру говорног програма БИНЕ, биће одржан округли сто „Вила Прендић – једно од ретких реконструисаних дела Милана Злоковића”. Специјални гост овогодишњег издања манифестације, архитекта, професор, оснивач Docomomo International, Wessel de Jonge sa Delft универзитета из Холандије, одржаће са студентима Архитектонског факултета радионицу „Обнављање архитектуре 20. века”, као и предавање на ову тему отворено за јавност у сарадњи са Docomomo Србија. Биће одржана и предавања/дискусија „Успешне реконструкције – Старо Сајмиште, Центар Сава, БИГЗ” као и „Угрожена баштина – Београдски сајам, Хотел Југославија, Генералштаб”, као и предавање Владимира Лојанице и Верице Крстић „Савремене градске виле”, трибина „Успостављање нових стамбених екосистема – Шта је покренуло моментум задружног становања у Барселони?” и промоција књиге Очи коже: архитектура и чула – Јухани Паласмаа, у издању младе издавачке куће Атеље А22 из Црне Горе.

БИНА програм се затвара догађајем и доделом награда и признања ДАБ-а за Архитектонски догађај године 2023.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару