Читај ми!

Почели Молијерови дани, гости француски књижевници

У Београду су почели „Молијерови дани“ и још једна прилика за сусрет са француским књижевницима. Међу гостима је и Андреј Макин, члан Француске академије и један од најпревођенијих савремених француских писаца.

У Андреју Макину, француском писцу руског порекла, живе и Русија и Француска. Ма колико различите - обе културе боје његова дела. Углавном пише о преломним историјским тренуцима у Русији и судбинама људи, о ратовима које није доживео и свету који је ишчезао.

„У човековој природи је да буде агресиван, да жели да доминира. И ту тешко да има помоћи. Ја ипак у свим својим књигама нудим једну идеалистичку визију - не гледати у другоме непријатеља, противника већ се огледати у другоме. Ако њега повредим, повређујем самог себе и то је једна хришћанска визија“, рекао је Андреј Макин.

Каже да је писцу потребан отклон, било просторни било временски, да би са удаљености могао градити неки нов свет.

„Врло је важно учинити да други схвате једну ствар коју је још Жан Кокто, велики француски писац рекао. Писање значи убити време. Време је нешто пролазно и све нас чини пролазним, али писање чини да бар неки делић нас постаје вечан“, рекао је писац Андреј Макин.

Први успех донео му је роман "Француско завештање", за који је 1995. године добио награду Гонкур али и друга престижна француска признања. Српским читаоцима приближила га је Анђа Петровић.

„Постављало се неколико пута питање да ли он пише о љубави и да ли он размишља о љубави. Да. Готово свака његова књига третира питање љубави.... Он веома позитивно и аналитички гледа на судбину жене у друштву и у руском и у сваком другом и ја управо то желим да истакнем", рекла је Анђа Петровић, преводилац дела Андреја Макина.

На фестивалу Молијеру у част по Андреју Макину "универзалном генију којег носи у срцу, као и многи Руси" до 11. маја гостују и романсијерка Мајлис Бесри и стрип аутор, сценариста и илустратор Кристијан Лакс.

 

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара