Бомбе и бидермајер – терет прошлости и наслеђа попут клетве

Негославу Станојевић, списатељицу, новинарку, и блогерку познајемо по причама које пише на локалном говору. „Бомбе и бидермајер“ њена је прва збирка на стандардном језику.

У причама Негославе Станојевић јунаци су обични људи, пре свега, из њеног краја и околине Ниша. Пише о њиховим породично-животним ломовима. А под теретом прошлости и наслеђа они су често тешки попут клетве.

Осветљава односе, имања и немања, обрасце понашања и грешке које се преносе из генерације у генерацију. Сликајући њихове боли и туге, и ма колико да су јој јунаци блиски, не сакрива им слабости и мане.

„У суштини, то су неке судбине које не би биле забележене јер нема их на новинским ступцима, нема их у књигама, а јунаци, нажалост или на срећу, заслужују да се и о њима понешто каже. У најбољем броју прича, макар понека реченица је истинита. И она је служила као шлагворт за расплетање прича“, каже Негослва Станојевић.

Још од прве књиге на заплањском говору читаоци су заволели и њене приче и наравоученија којима се обично завршавају. И нова збирка подстиче, како каже, на размишљање о томе где смо били, где смо сада и куда идемо.

„Многе ствари смо ми сазнавали од наших бака, од предака није важно од којих рођака, а сада нам неки стручњаци или назови стручњаци за велике паре продају то као некакву нову истину. А то је негде нама и у генима остало од наших предака“, наводи Станојевићева.

У причама од исечака из живота, које, каже, можда памти од детињства, па их сада домаштава, оживела је старе, заборављене речи и уградила их у садашњост.

„Негослава Станојевић је збирком Бомбе и бидермајер из регионалне књижевности прешла у модерну књижевност. Њена јунакиња Баба Грозда из дијалекта је имала јако много фанова. Ја се надам да ће овај богати раскошни, прецизни језик са фантастичним стилским освртом закораком дати могућност и широј читалачкој публици да се заинтересује за њу и да ово буде књижевност за будућност“, истиче блогерка Александра Николић Матић.

И у причама из даље прошлости и у онима ближим нашем времену, попут насловне Бомбе и бидермајер о НАТО агресији, Негослава Станојевић позива на људскост. Каже, и када пише о добром и када је тема зло, жели да подстакне на оно добро које постоји у сваком човеку.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара