Читај ми!

Изложба слика монахиње Марије и разговор о монографији Јелене Ердељан о Јасеновцу 18. априла у РТС клубу

У организацији Музеја жртава геноцида, Епархије пакрачко-славонска Српске православне цркве и Радио-телевизије Србије у РТС клубу 18. априла у 18 часова биће отворена изложба слика монахиње Марије (Антић) и разговор о недавно објављеној научној монографији проф. др Јелене Ердељан, у издању Музеја жртава геноцида.

Слике монахиње Марије (Антић), припаднице свештене обитељи манастира Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, из циклуса под називом Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења одишу снагом и лепотом.

Инспирисане су стварним и трагичним догађајима и злочинима који су се одиграли у Јасеновцу. У овом циклусу представљено је 26 тема. У сликама монахиње Марије мешају се иконописачке традиције са наивом и елементима стрипа и графике Далеког истока.

Оне су у својом суштини иконичне представе и у исто време савремени сведоци времена и подручја које је и даље место бола, страдања, патње и сећања.

Ауторка је монахиња, а не школовани ликовни уметник, па је у овом случају уметност искоришћена као појам и својеврсна веза за спровођење духовне и универзалне, скоро па божанске мисли која се отелотворила на њеним радовима.

Репрезентативна двојезична монографија проф. др Јелене Ердељан садржи и непречишћено интегрално сведочанство монахиње Марије чиме је обогаћена непосредним искуством молитве, постојања и стваралаштва на најстрадалнијем месту за српски народ у целокупној његовој историји.

Небеска димензија радова, цитати из Старог и Новог завета, молитве из службе јасеновачким новомученицима, су део ове књиге која је и потресно сведочанство о Јасеновцу као највећем губилишту српског народа са 115 великих масовних гробница и незнаним мноштвом расутих мањих гробница.

Изложба слика монахиње Марије у РТС Клубу у згради Радио Београда биће отворена све до 18. маја 2024.

среда, 29. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије