Уз изложбу „Сунце, птице и латице“ радионице Маје Веселиновић у Ранчићевој кући

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, у току је изложба илустрација Маје Веселиновић „Сунце, птице и латице“.

Сунчан дан, цвеће, море, птице, мачке и друге свакодневне радости у основи су уметничког рада Маје Веселиновић. Речи, слова, имена људи, каже, често чује и доживљава у бојама.

О њеној ведрини и оптимистичном виђењу света сведоче илустрације за дечје књиге, плакати, радови за РТС-ов серијал Наука кроз приче и више самосталних илустраторских подухвата.

„Могу рећи да одувек, од како знам за себе, била сам окружена сликовницама, бојицама, неким тако занимљивим стварима са којима сам могла нешто да стварам. Од најранијег детињства имам ту жељу и потребу да стварам нешто“, каже Маја Веселиновић, примењена уметница.

Радови су настајали комбиновањем традиционалних и дигиталних ликовних техника.

„Најтежи и најзанимљивији део код илустровања је скицирање. Значи оно прво хватање идеје, почетак сам и онда после тога све крене“, описује процес настанка радова ауторка изложбе.

Осим илустрација из књига за децу, плаката и уџбеника, на изложби Сунце, птице и латице могу се видети и Мајине жврљосвеске: „То су свеске у којима бележим своје креативне идеје које касније употребљавам у разним другим радовима.“

На изложби се поступно приказује како настаје илустрација и шта значи графички дизајн. До сада ју је видело више стотина деце из вртића и основних школа на територији општине Гроцка.

Историчарка уметности, директорка Центра за културу Гроцка Зорица Атић истиче да деца овим експонатима прилазе са одушевљењем и препознајући поједине сликовнице које су и стварно држали у рукама.

„Са децом приликом обиласка изложбе говоримо и о томе колико је важно да се чита, колико је важно да књига у ствари буде изузетно привлачна, а на томе Маја Веселиновић изузетно успешно ради“, каже Атићева.

Сунце, птице и латице у галеријском простору и у башти Ранчићеве куће у пролеће, повод су и за тематске радионице које ће Маја Веселиновић одржати са децом у оквиру манифестације Дани Београда.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара