Читај ми!

Денис Мацујев са Симфонијским оркестром РТС-а у препуном Коларцу оправдао статус светске звезде

Пијаниста Денис Мацујев наступио је са Симфонијским оркестром РТС-а, на концерту на којем се београдској публици представио једним од најзахтевнијих дела, познатим „Другим концертом за клавир и оркестар“ Сергеја Рахмањинова, делом које од своје премијере, 1902. године, све до данас, својом снагом и поетиком узбуђује публику.

Денис Мацујев са Симфонијским оркестром РТС-а у препуном Коларцу оправдао статус светске звезде Денис Мацујев са Симфонијским оркестром РТС-а у препуном Коларцу оправдао статус светске звезде

Денис Мацујев је музиком окружен од рођења, у школи је популарност стицао невороватним талентом за импровизацију и огромном музичком меморијом. Одувек повезује жанрове у сопствену причу. Свира успешно џез, класику, руске романсе...

Београдска публика имала је прилику да се увери зашто критичари Мацујева називају представником праве руске извођачке школе – Володоса, Кисина и Гиљелса и најављују као „новог Хоровица“.

„Други Рахмањиновљев концерт је тимски рад. Оркестар и ја се заједно крећемо и пратимо Рахмањиновљев смер, његове музичке линије које су као огромни лукови, његове дугачке фразе. Морамо пажљиво да слушамо једни друге и да градимо интерпретацију. Ово је најпознатији клавирски концерт, а његова магија се дешава на сцени“, каже маестрални пијаниста.

Симфонијским оркестром Радио-телевизије Србије дириговао је маестро Дејан Савић.

Он годинама уназад слови за једног, ако не и најбољег светског пијанисту, и с те стране гледано Београд се вратио на једну светску сцену музичких метропола. То је чињеница, а велики удео у томе управо има и Радио-телевизија Србије, Музичка продукција, и то је у овом моменту нама чак и важније. Да Симфонијски оркестар РТС-а барабар са највећим светским звездама може да наступи и то се видело и на генералној проби“, наглашава маестро Савић.

Мацујев је тренирао хокеј, фудбал, пасионирано прати кошарку. Спортски приступ има и у музици – наступа често, готово сваког дана, зато што воли и зато што негује форму. За њега је позорница магично место, концерте не отказује ни када има температуру, јер га размена енергије с публиком исцељује.

„Уметник, музичар који излази на сцену је енергетски проводник. Тачније, време у којем је композитор писао пролази кроз моје срце и душу до публике. Невероватна је привилегија да својом интерпретацијом пошаљем одређену енергију слушаоцима, а још је већа да ми они узврате својом енергијом. Енергија је најважнија, уметност без енергије не функционише“, објашњава Мацујев.

Четврти пут пред нашом публиком, још једном успешно, промишљено, заокружено, поново у распродатом Коларцу.

У Београду је само дан и по, чекају га нови концерти, како каже, нове сценске терапије.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво