Читај ми!

Представљена сабрана дела академика Мира Вуксановића

У Српској академији наука и уметности представљена су сабрана дела академика Мира Вуксановића. Објављена су поводом 80. пишчевог рођендана и 50 година књижевног и уредничког рада.

У сабраним делима су Вуксановићеви романи, приповетке, поеме, путописни дневници... У њима су и други текстови од пригодних беседа до посвета пријатељима и установама – Матици српској, Српској академији наука и уметности, Андрићевој задужбини. Све што је за пола века створио утемељено је у његовом завичају дурмиторско-морачком крају.

„Преко завичајне речи, пре свега, од које сам ја кренуо, па даље у том кругу од педесатак година, ја сам увек хтео да преко речи изразим да један свет који нестаје, кога заправо више нема, који је живео на том говору који је вуковски и који је основа наше новије књижевности, да га вратим у књижевност да бар ту остане јер тај предео је такорећи празан“, каже академик и књижевник Миро Вуксановић.

Дубока посвећеност речима, пределима и људима, пишчева је оданост српском језику, историји и култури.

„Два кола сабраних дела Мира Вуксановића представљају венац мајсторског писма и изузетно саговорништво са литерарном традицијом и радовима међу којима су и они Вука Караџића, Његоша, Лазе Костића, Милана Коњовића, Иве Андрића. На тај начин се показује колико ово енциклопедијско, антологијско, лексикографско богато дело чини невероватан спој са свим оним што литерарна традиција значи“, истакла је др Мина Ђурић професорка Филолошког факултета у Београду.

За своја дела Миро Вуксановић добио је велики број награда али каже да је за њега као писца, уредника и управника највреднија награда, служба речи и књизи.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије