Читај ми!

Изложба Уроша Ђурића „Аутономизам сада и овде“ у Галерији ФЛУ до 27. априла

У Галерији Факултета ликовних уметности отворена је изложба Уроша Ђурића „Аутономизам сада и овде“. Повод је Дан Факултета, али и 30 година од објављивања „Манифеста аутономизма“.

Факултет ликовних уметности обележава 87. годину постојања и 45 година рада Галерије у Кнез Михајловој улици.

„Пуно јубилеја, све се стекло у један дан. Јако смо срећни што смо имали прилику да сарађујемо са Урошем Ђурићем и што је он са нама поделио тај јако важан датум његове личне биографије и његове каријере. Чини ми се да је то некако на обострану радост и срећу. Изложба је договорена у децембру месецу, успели смо у једном врло кратком периоду да направимо једну нову продукцију захваљујући, пре свега, Урошу Ђурићу“, каже Радош Антонијевић, декан Факултета ликовних уметности у Београду.

Сви изложени радови су, према речима уметника, настали у овој години, а кључни фокус и на њима је, као и до сада Ђурићево промишљање односа између уметности и популарне културе. Идејно исходиште ове серије радова је у Ђурићевом и Маркушевом Манифесту аутономизма, насталом пре 30 година.

„Ова изложба евоцира тај тренутак када је Урош Ђурић као студент друге године Факултета ликовних уметности, са својим колегом Стеваном Маркушем, написао Манифест аутономизма и на неки начин овај тренутак – 30 година после, показује управо пуни потенцијал Факултета као места које омогућава уметницима у најранијем стадијуму њиховог образовања да размишљају о максималним дометима“, истакао је Антонијевић.

Током трајања изложбе, до 27. априла, сам аутор ће одржати стручна вођења у излагачком простору, али и у простору некадашњег легендарног клуба Академија који се налазио у подруму зграде ФЛУ, а у којем је 1992/93. био ангажован као ди-џеј.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара