Читај ми!

Београдска публика уживала у незаборавним хитовима филмске музике Зорана Симјановића

Концерт филмске музике у знак сећања на композитора Зорана Симјановића одржан је у Дому омладине Београда, у сусрет 71. Мартовском фестивалу документарног и краткометражног филма. Концерт је подсетио публику на 18 филмова и серија за које је Симјановић писао музику, радећи с највећим редитељима бивше Југославије.

Филмови Национална класа, Балкан експрес, Петријин венац, Сабирни центар, серија Грлом у јагоде, незамисливи су без његове музике.

Неке од култних нумера живе своје животе и ван дела због којих су настајале и део су наше културне баштине.

Мартовски фестивал, који му је пре три године посхумно доделио награду за животно дело, пред почетак 71. издања, публици је поклонио вече филмске музике највећег Зорана Симјановића.

У извођењу "Belgrade Brass Band"-а, "Soundtrack orkestra", Гудачког квартета "Innuendo" и Академског хора Колегијум музикум (Collegium Musicum).

„Академски хор Колегијум музикум је први, да кажем, извођачки контакт са овом музиком имао пред десетак година, када смо у Центру Сава славили 100 година филма у Србији, на идеју нашег композитора Зорана Симјановића. То су заправо аранжмани које је Зоран замислио за женски хор, контрабас и удараљке“, каже Драгана Јовановић, диригент хора.

Колегијум музикум извео је нумере из серија Грлом у јагоде, Балкан експрес и филмова Буре барута, Сабирни центар (Цвета трешња у планини) и Флојд.

Зорана Симјановића називају балканским Мориконеом. Чувеног Мориконеа је једном приликом Симјановић и победио на Филмском фестивалу у Монте Карлу, када је освојио награду за најбољу филмску музику за филм Срђана Карановића Сјај у очима.

„Драго ми је што причамо о једној особи која поникла на рокерол сцени, оној раној београдској рокерол сцени 60-их година – 'Елипсе', 'Силуете' и тако даље. То је једна врло лепа порука од оригиналне рокерол генерације преломљена кроз све те филмове који су постали наша национална баштина, који су били домети те генерације. Тако да је Зоран Симјановић на најбољи могући начин одбранио част рокеролу у овој земљи тако што је направио та дела“, истакао је Драган Амброзић, уредник програма Дома омладине Београда.

„Буди оригиналан, дакле да се то нигде пре није чуло, али да се савршено уклапа у филм или серију, говорио је Зоран Симјановић о стварању филмске музике којом је филмовима дао додатну вредност и по којој многа дела и памтимо.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво