Читај ми!

Породична кућа Милеве Марић Анштајн у Руми добија нови изглед

Пројекат обнове куће Милеве Марић Анштајн у Руми, који је поднела ова општина на конкурсу Министарства културе „Градови у фокусу“, одобрен је од стране комисије на челу са министарком Мајом Гојковић. Тиме ће Рума добити нови простор за прмоцију богатог културног наслеђа.

Породична кућа Милеве Марић Анштајн у Руми добија нови изглед Породична кућа Милеве Марић Анштајн у Руми добија нови изглед

Обнову породичне куће Милеве Марић Анштајн, велике научнице светског гласа и то у сусрет значајног јубилеја 150 година од њеног рођења, финансијски ће подржати Министарство културе, а у првој фази пројекта планирано је да се изврши њена потпуна реконструкција, па ће након завршених архитектонско грађевинских радова, будућа „Спомен кућа Милеве Марић – Ајнштајн“ имати галеријски простор, спомен собу, простор за промоције, пројекције, предавања и депо.

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић и председница општине Рума Александра Ћирић договориле су данас да ће радови започети у априлу и истакле да је ово први овакав пројекат посвећен жени научници, који ће будућом поставком бити важан део не само културног и туристичког потенцијала општине Рума, већ и место образовања младих генерација.

Други део пројекта је планиран за реализацију током 2025. године, у години када се обележава 150 година од њеног рођења, а објекат ће имати две тематске целине: меморијалну собу посвећена породици Марић, са освртом на живот и дело светски познате научнице, као и на рад њеног рођеног брата Милоша Марић, такође истакнутог научника, чију су радови на пољу митозе и амитозе поставили темеље клонирања и галеријски простор намењен излагању богатог савременог стваралаштва општине Рума.

Милева Марић, рођена је у Тителу 1875. године, а породица Марић се 1877. године сели у Руму, где је Милева провела своје детињство и похађала основну школу. Kућа у Железничкој улици 38, у којој је Милена живела са породицом, има неспорну историјску вредност. Након дугогодишњег урушавања куће породице Марић, која је била у приватном власништву, кућа је у септембру 2023. године, уз залагање општине Рума, прешла у општинско власништво и сада су се стекли услови за њену обнову.

Обнова куће Милеве Марић Анштајн један је од 48 пројеката широм Србије које ове године финансира Министарство културе у износу од 350 милиона динара, па ће тако у највећем броју случајева деценијама девастирани објекти добити нови сјај, а грађани нове и модерне просторе за културни садржај.

недеља, 21. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво