Читај ми!

Бизарна стварност „Људи без гробова“ на сцени БДП-а

У Београдском драмском позоришту премијерно је изведена представа „Људи без гробова“ Енеса Халиловића. Необична прича о несрећном животу, о забрањеној љубави настајала је три деценије, од тренутка када је аутор почео да је пише, до момента издавања. Вештом редитељском палицом Стевана Бодроже драма о тешкој судбини једне сиромашне породице и приче које је прате, већ је изведена на сцени Регионалног позоришта из Новог Пазара, као плод сарадње са Београдским драмским позориштем.

Мит, или стварна прича о Нуману Нумићу који је због забрањене љубави убио више од 50 људи, уназадила је животе његове породице и многих породица које су се нашле на његовом злокобном путу. Обиље ликова у драми Људи без гробова у менталитету Новог Пазара који је вековима уписивала историја, традиција и култура, безуспешно покушава да исплива из беде, да се ослободи грехова својих предака како би живели свој живот.

„Роман Енеса Халиловића је прича о разбијању те враџбине, да се тако поетично изразим, то јест разбијању тих невидљивих окова психолошког наслеђа. Ово је прича о оцу и сину који се никада нису срели. На неки начин у представи ми одражавамо, ми зрцалимо те две судбине једну у другој“, каже редитељ представе Стеван Бодрожа.

Карикатуре, а заправо су стварни људи које тумарајући кроз живот прогоне сенке очева и догађаји који личе на страшне бајке. Да ли велика љубав допушта да се погази реч и да прст на обарачу доноси правду, док новац, криминал и моћ уништава малог човека?

„Она креће као једна храбра жена, пуна снаге и заправо се до краја представе слама. Сломи је та немогућност да нешто промени. То што је њој нешто зацртано од стране њене породице и она нема никакву могућност да то промени“, описује лик који тумачи, глумица Ема Муратовић.

„То су опортунисти, који користе криминал и новац, који уништавају те ситне мале људе. Због тога што имају материјалну моћ они опстају, зато што су на важним позицијама, зато што су добри партнери и финансијери. Њих ће увек бити“, истакао је глумац Александар Јовановић.

Људи без гробова је театарска игра коју одликује глумачки склад, сценска емоција која комуницира са публиком као снажно средство да се разуме логика понашања и многе судбине.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара