Писцу Стеву Грабовцу уручена НИН-ова награда за роман године

НИН-ова награда за роман године уручена је писцу Стеву Грабовцу за књигу „Послије забаве“, на свечаности у Коларчевој задужбини.

Пред бројним званицама, прошлогодишња добитница Даница Вукићевић уручила је јубиларну 70. НИН-ову награду Стеву Грабовцу, који је потом у свом обраћању истакао да награде бацају светло рефлектора на књигу, која тиме проналази пут до оних до којих треба доћи.

Грабовац је признао да је његова књига дуго настајала у самоћи и тишини, у једној хладној соби, и ставила на искушење сву његову веру и идеале, поставивши питања на које није могао дати одговор, пре свега питање зла и његове природе.

Према његовим речима, зло је питање свакодневног постојања, а решење је да мислимо на друго људско биће, не из себичних разлога, него из искрености, из нечега што постоји у нама да зовемо љубављу. Стево Грабовац се као писац који долази из анонимности захвалио жирију, који су чинили председник Горан Коруновић, Милена Ђорђијевић, Жарка Свирчев, Виолета Стојменовић и Тамара Митровић, што је препознао суштину романа.

Митровићева је прочитала одлуку жирија у којој се истиче да је Грабовац написао антиратни роман, који се ослања на догађаје из 1992. године у Босанском Броду, где је извршен злочин над ромском децом без родитељског старања. Жири је оценио, између осталог, да је Грабовац написао причу о људској глади за профитом и кошмарима свести, и велики роман о истини који се пробија кроз мутну светлост дана и противи се релативизацији, дубоко верујући као аутор да зло нема свог гласника, нема идеологију зло је напросто зло.

Одломке из романа Послије забаве говорио је глумац Бојан Жировић. Свечаности уручења јубиларне 70. НИН-ове награде присуствовали су, између осталих, новоименовани главни и одговорни уредник часописа НИН Александар Тимофејев, донедавни Милан Ћулибрк, новинари редакције која је по промени власника недавно напустила недељник и чланови жирија.

Ћулибрк је, у кратком обраћању, подсетио да је пре неколико дана НИН напунио 89 година, а се НИН-ова награда за најбољи роман додељује 70. пут, а да његова редакција припрема свој последњи број.

„Не волим опроштаје и растанке. Хвала вам за свих 11 година, поручио је Ћулибрк.

На позорници се потом појавио Тимофејев, који је истакао да је НИН старији од свих нас и да ће трајати.

„Из срца искрено желим срећу свим колегама које ће ускоро покренути нови магазин, тако и новој редакцији НИН-а. Добро је да нас има више, да се чује што више пристојних гласова и гласова разума, рекао је Тимофејев.

Најавио је да ће НИН остати оно што је већином и био искрен и објективан политички магазин, критички настројен према свима, и пре свега истинит.

петак, 02. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару