Пет романа који су у конкуренцији за НИН-ову награду

Жири јубиларне 70. НИН-ове награде саопштио је имена пет романа који су ушли у најужи избор за ово признање.

Актуелни сазив жирија, који чине Милена Ђорђијевић, Жарка Свирчев, Виолета Стојменовић, Тамара Митровић и Горан Коруновић (председник), начинио је најужи избор од пет романа који остају у конкуренцији за НИН-ову награду.

Владимир Пиштало: Песма о три света (Агора)

Агора је најавила ново дело Владимира Пиштала као „књигу о жени, о Боки, о свету“, запазивши да прави широк културолошки захват, од барока – доба раног просветитељства, масовног ропства и грађења светског система, па све до Наполеоновог освајања Пераста.

Стево Грабовац: Послије забаве (Имприматур)

Роман о оцу, роман о злочину, роман о породици, роман о пријатељству, роман о одрастању, тотални роман! С темом двојништва, великом каква јесте у нашој књижевности, какву читамо код Данила Киша уосталом, писац уоквирује тематски различите сегменте који ову књигу чине пресеком једног живота.

Владан Матијевић: Пакрац (Лагуна)

Трауматизовани ветеран пакрачког ратишта, јунак новог дела Владана Матијевића, свакодневно пребива на Булевару краља Александра, испред пијаце Ђерам, са групом промашених људи, наркомана, пијанаца, уличних свирача, просјака, полицијских доушника, ситних криминалаца, дилера дроге и девиза, бивших ратника, анархиста, прекупаца и других невољника.

Срђан Срдић: Аутосекција (Партизанска књига)

Роман Срђана Срдића о писању романа, аутофикција чији је главни лик Срђан Срдић, писац који себи даје задатак да напише књигу „од двеста хиљада карактера с размацима“, приказује и коментарише себе у том процесу и завршава писање испуњавањем задате норме.

Љубомир Кораћевић: У земљи Фрање Јосифа (Књижевна општина Вршац)

Након што је својим првим романом Лагер, жанровски одређеним као дијатриба, скренуо на себе пажњу критике и публике, Љубомир Кораћевић у свом другом роману под насловом У земљи Фрање Јосифа нуди могућност за постисторијско промишљање стварности коју живимо, проговарајући о темама као што су незапосленост, брак, питање безбедности, биоинжењеринг и нова сексуалност.

На порталу НИН-а подсећају да је роман Лагер Љубомира Кораћевића уврштен у ужи избор 2015. године. Романи Срђана Срдића Мртво поље, Сатори и Љубавна песма нашли су се у ужем избору 2010, 2013. и 2020, а Сребрна магла пада била је 2017. у најужем кругу.

И Стево Грабовац је раније био финалиста, када је 2019. објављена његова књига Мулат албино комарац. Владан Матијевић добио је НИН-ову награду 2003. за дело Писац издалека, а Владимир Пишало 2008. за роман Тесла, портрет међу маскама.

Име 70. добитника НИН-ове награде знаће се у понедељак, 29. јануара. На овогодишњи конкурс је стигло 188 наслова.

петак, 02. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару