Читај ми!

Живеле књиге – почиње 66. београдски Сајам књига, учествује више од 400 излагача

Под слоганом „Живеле књиге“, отвара се 66. београдски Сајам књига, на којем је Француска почасни гост. Сајам ће сваког дана, до 29. октобра, бити отворен од 10 до 20 часова. Уметничка директорка Сајма књига Сања Милић за РТС истиче да ће бити око 400 излагача, омиљених нашој публици – и домаћих и страних.

Међународни Сајам књига свечано ће отворити књижевник и издавач Владислав Бајац, али ће учеснике Сајма поздравити француски писац Матијас Енар, у име земље почасног госта.

Сања Милић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, каже да влада прави мали "креативни хаос" на Сајму, услед припрема и ишчекивања.

Према њеним речима, из Француске на Сајам долазе писци Патрик Бесон, Емануел Шмит, издавачи, преводиоци, али и гости из Велике Британије, Португалије, Турске...

„Долази Жоао Тордо, португалски писац, добитник Сарамагове награде. То је најважнија награда која у Португалији може да се добије за литературу. Четири његова романа су преведена на српски. Из Британије стиже историчар Симон Себаг Монтефјоре, који је велика звезда“, најављује Милићева.

Јубилеји, трибине и награде

Додаје да ће на Сајму традиционално бити и трибина, разговора, али и велики број новитета.

„Морате да направите програме да се не подударају ни са програмима земље почасног госта, нити са оним што раде сами издавачи“, објашњава Милићева.

Напомиње да ће на Сајму бити обележени значајни јубилеји – 130 година од рођења Милоша Црњанског, 150 година од рођења Радоја Домановића, 190 година од рођења Јована Јовановића Змаја, који ће бити и теме за разговоре теоретичара, преводилаца и библиотекара. 

Истиче и да је годишњица рођења Франца Кафке, па ће бити речи и о модерном роману у европској и светској књижевности. Јубилеји су само повод, биће места и за друге теме. Учествују теоретичари, преводиоци, библиотекари.

„Млади читаоци ће моћи да упознају своје омиљене писце. Имаће могућност да учествују у радионици. Трудимо се да имамо и озбиљнији део тема када је реч о дечјој књижевности“, каже Милићева.

Подсећа да ће на Сајму, традиционално, бити додељене награде најбољем издавачу, књизи, ликовно опремљеној књизи, као и најбољој књизи за децу. 

Улазница

Појединачна улазница Сајма књига кошта 350 динара, групна 250, породична 1.000, а улазница за све дане трајања Сајма 2.000 динара. Улаз за децу до осам година је бесплатан.

Сајам има два породична дана, понедељак и уторак (23. и 24. октобар), док је дан за школарце четвртак (26. октобар).

Биће отворен сваког дана од 10 до 20 часова, док ће на дан затварања радити до 21 сат.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару